Jono Meko 100-mečiui skirtos fotografijų parodos ,,Semenišių idilės” pristatymas

2022 m. balandžio 23 – 29 d. jau 22-jį  kartą vyks Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus viešoji biblioteka ją pasitiks, pristatydama unikalią Jono Meko gimimo šimtmečiui skirtą fotografijų parodą „Semeniškių idilės“.

2022-aisiais metais Jono Meko gimimo šimtmetį mini ne tik Lietuva, bet ir visas pasaulis. Juk J. Mekas buvo pasaulio pilietis. Gimęs 1922 m. Semeniškiuose, Biržų raj., 1944 m. kartu su broliu Adolfu pasitraukė į Vakarus. Penkerius metus praleido įvairiose darbo bei pabėgėlių stovyklose Vokietijoje, o 1949 m. emigravo į JAV ir apsistojo Niujorke.

Pirmą kartą į gimtuosius Semeniškius J. Mekas, kartu su broliu Adolfu bei jo žmona Pola Chapelle, grįžo tik 1971 m., praėjus 27 metams po išvykimo. Sunku įsivaizduoti, ką broliams reiškė grįžti į gimtąjį kraštą po šitiek metų. Sugrįžimo akimirkas bei savo jausmus abu Mekai užfiksuoja kino juostoje ir sukuria po filmą. Gimtosios žemės bei namų ilgesys, o kartu ir tėvų įskiepytos gyvenimo vertybės puikiai atsiskleidžia brolių Mekų rašytuose ir 2019 m. paviešintuose laiškuose mamai bei kitiems namiškiams (Jonas ir Adolfas Mekai „Gyvenimo lai(š)kai“. Vilnius: „Post Scriptum. Littera“, 2019 m. 320 p. Sud. Kęstutis Pikūnas).

Sugrįžusį J. Meką taip pat užfiksuoja. 1971 m. – fotografai Antanas Sutkus bei Viktoras Kapočius, o 1977 m. – Algimantas Kunčius bei J. Meko žmona Hollis Melton. Iš šių akimirkų ir sudaryta ši paroda, o daugelis fotografijų eksponuojamos pirmą kartą.

Dar būdamas Vokietijoje, 1948 m. J. Mekas parašo pirmąjį eilėraščių rinkinį „Semeniškių idilės“, į kurį sudeda visą gimtojo krašto ilgesį ir meilę. Šioje parodoje, pavadintoje eilėraščių rinktinės vardu, bus unikali galimybė išgirsti visus 26 paties J. Meko skaitomus eilėraščius.

Parodos sumanytojas ir kuratorius – Tomas Ivanauskas. Parodą organizuoja Lietuvos nacionalinis dailės muziejus. Parodos partneris – Jono Meko vizualiųjų menų centras. Už fotografijas jos organizatoriai dėkoja Antano Sutkaus fotografijų archyvui, Algimantui Kunčiui, Tomui Kapočiui, Lietuvos nacionaliniam muziejui, Lietuvos centriniam archyvui, Maironio lietuvių literatūros muziejui, Sebastianui Mekui, Hollis Melton.

Parodos pristatymas vyks balandžio 22 d., penktadienį, 16 val. Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos skaitykloje. Pristatymo metu  bus rodomas V. V. Landsbergio filmas „Jono Meko Antologija”. Paroda bus eksponuojama 3 savaites – nuo balandžio 22 d. iki gegužės 13 d.

 

                                                                                               Bibliotekos informacija