Kūrybiškumą skatinantis renginys su iliustratore Agne Nananai

Švenčiant Tarptautinę vaikų knygos dieną, Širvintų Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje vyko Kūrybinės atvirukų dirbtuvės, įkvėptos Agnės Nananai iliustruotų knygų. Renginyje dalyvavo Širvintų pradinės mokyklos 3a kl. mokiniai (mokytoja Aušra Lebedevienė) ir mamos su vaikučiais.

Agnė Nananai (Kananaitienė) – grafikė, tekstų ir knygų iliustruotoja, iliustravusi 18 knygų vaikams. 2021 m. LR Kultūros ministerijos diplomas už „Gražiausią 2020 metų knygą vaikams“ – apdovanota E. Daciūtės knyga „Paslapčiausia Paslaptis“. 2021 m. atrinktos knygos „Kaip Pelėdžiukas iš namų pabėgo” (M. Marcinkevičius) iliustracijos į Tarptautinę iliustracijų parodą Sharjan Knygų mugėje, diplomas, medalis, įtraukta į katalogą, Jungtiniai Arabų Emyratai. Iliustratorė kalbėjo, kaip svarbu dalyvauti Tarptautinėse knygų mugėse, pristatė vaikams savo iliustruotas knygas, klausiant vaikų, kokia atlikimo technika buvo iliustruotas vienas ar kitas tekstas. Kiekvienai knygai autorė mėgsta pasirinkti vis kitą piešimo priemonę: piešia pieštuku, markeriu, dažais, todėl vizualiai jos atrodo skirtingos. Iliustruodama knygas siekia vaiką sudominti detalėmis, kad atsivertęs knygą jis turėtų ką tyrinėti, spėlioti ir kuo stebėtis, taip pat jai svarbu papildyti tekstą savo vaizdinėmis improvizacijomis.

Agnė Nananai parodė savo mėlynąją eskizų knygutę: vaikai galėjo paspėlioti, kas ten pavaizduota.

Praktinio užsiėmimo metu dalyviai pirmiausia išbandė įvairiausių autorės iliustruotų knygų personažų antspaudukus: Evelinos Daciūtės „Paslapčiausia paslaptis“, Mariaus Marcinkevičiaus „Kaip Pelėdžiukas iš namų pabėgo“, Ramutės Skučaitės „Spalvotos skaičių pasakėlės“ ir kt. Reikėjo įgyti šiek tiek įgūdžių, pradedant jais naudotis. Vėliau meniški atvirlaiškiai ir atvirukai buvo kuriami ant paruošto popieriaus. Kam prireikė pagalbos, autorė padėjo įgudusia ranka, nuoširdžiu patarimu. Vaikai sukūrė atvirukus ne tik sau, šeimos nariams, bet ir Agnei Nananai. Linkėjo jai iliustruoti daug knygų, sukurti dar nematytus herojus.

Užsiėmimas organizuotas, vykdant projektą „Kūrybiniai užsiėmimai: susidomėjimas gimsta dalyvaujant“. Jį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Širvintų rajono savivaldybė.

Vyresn. bibliotekininkė Lolita Pliukštienė