Tylūs Ėvės skaitymai

2022 sausio 23 d. sukako 125 metai, kai gimė rašytoja, autobiografinių apysakų ir romanų kūrėja Ieva Simonaitytė – talentinga prozininkė, savo kūriniuose vaizdavusi išskirtinius lietuvninkų likimus ir garsinusi Klaipėdos krašto etnografinį savitumą.

Siekdamas pažymėti šią sukaktį ir rašytojos kūrybos svarbą, Seimas 2022-uosius yra paskelbęs I. Simonaitytės metais.

 Lapelių bibliotekoje sausio mėn. veikė literatūrinė paroda  „Gyvenimo likimai sudėti į knygą“, skirta rašytojos Ievos Simonaitytės 125- osioms gimimo metinėms.

Kovo 30 d. Lapelių bibliotekoje vyko popietė „Tylūs Ėvės skaitymai“. Į popietę atvyko Lapelių kaimo gyventojai ir Musninkų dienos centro „Aitvarai“ mokiniai su vadove D. Drazdauskiene. Skaitovai Violeta Savickaja, Marijonas Sapitavičius, Alfredas Varnas, Daiva Drazdauskienė skaitė ištrauką „Naujas gyvenimas“ iš knygos „Aukštujų Šimonių likimas“. Skaitomas kūrinys vaizdžiai perteikė to meto lietuviško kaimo kasdienybę, Gerdos Aušpurvytės ir Mato Šimonio naujo gyvenimo mintis ir viltis.

Renginio metu buvo žiūrimas  filmas apie Ievą Simonaitytę ir klausomasi rašytojos interviu.

Už garsinio skaitymo iniciatyvą skaitovams Violetai Savickajai, Marijonui Sapitavičiui, Alfredui Varnui, Daivai Drazdauskienei bibliotekininkė įteikė atminimo dovanas-paveikslus. Vienas jų – „Vyšnios“ (jas norėjo sodinti Matas Šimonis) kituose – skaisčios aguonos, pievų gėlės ir drugeliai, lankantys gėles.

Prabėgo tiek metų nuo tų laikų, juk ir dabar žmonės svajoja, kuria ir tikisi naujo gyvenimo. O naują gyvenimą visi galime kurti prasidėjus naujai dienai. Reikia tik tuo tikėti.

Lapelių filialo vyr. bibliotekininkė Janė Stravinskienė