Pasaulinė poezijos diena bibliotekoje

2000 metais UNESCO paskelbė kovo 21-ąją Pasauline poezijos diena. Pirmoji Poezijos diena paminėta Paryžiuje, kur yra UNESCO būstinė.

Poezija kilo iš liaudies šokių. Ritmuoti, rimuoti žodžiai buvo dainuojami grojant muzikai, šokant. Taip senovės žmonės išreikšdavo savo emocijas ir patirdavo iškrovą, atsipalaiduodavo.

„Poezija – tai sielos kalba. Kartais poeto lūpomis, regis, kalba visas pasaulis, kartais, atrodo, šaukia pati žemė“ (Justinas Marcinkevičius).

Lyriškai ir smagiai šią dieną paminėjome Viešosios bibliotekos vaikų erdvėje. Svečiavosi Širvintų l/d ,,Boružėlė“ „Spindulėlių“ grupės priešmokyklinukai su auklėtoja Audrone Žiupkiene ir auklėtojos padėjėja Valerija Repečkiene. Vaikai vartė Violetos Palčinskaitės „Karalius pamiršo raidyną“, Zitos Gaižauskaitės „Vardų ABC“, Kazio Jakubėno „Abėcėlė“ ir kt. knygas, kuriose ieškojo eilėraščių su pirmąją savo vardo raide. Vyresn. bibliotekininkės Lolita Pliukštienė ir Alina Griškevičienė skaitė vardo raidei tinkančius eilėraščius. Eilėraščius pagal savo pirmąsias vardo raides skaitė ir auklėtoja Audronė bei auklėtojos padėjėja Valerija.

Į šį rytmetį įsitraukė visi „Spindulėlių“ grupės priešmokyklinukai.  Priešmokyklinukai Saulė, Matas, Evelina, Tėja ir Gustė pradžiugino raiškiai deklamuodami eilėraščius. Džiugi nuotaika tvyrojo visą rytmetį, vaikų veiduose  žaidė šypsena, netilo balsų klegesys. Ne mažiau smagu buvo ir pažaisti visiems kartu.

Susitikimo metu visi  vaikai, kurie norėjo su džiaugsmu pasigamino savo vardo knygų skirtukus. Šiems skirtukams pasigaminti jie naudojo raidžių antspaudus.

Pasaulinę poezijos dieną paminėjome nuotaikingai, kūrybingai ir smagiai. Renginį vainikavo šiltas bendravimas, kuris dar labiau sustiprino vaikų ir suaugusiųjų draugystę.