Piligriminio romano „Tigras, glostantis pėdas“ pristatymas

Gruodžio 6 d. Širvintose svečiavosi aktorius, režisierius, dainų atlikėjas, knygų autorius Juozas Gaižauskas ir žinoma aktorė Emilija Latėnaitė. Širvintų kultūros centro parodų salėje vyko aktoriaus  romano „Tigras, glostantis pėdas“ pristatymas. Ši piligriminė knyga – antrasis Juozo Gaižausko kūrinys, kurio veiksmas vyksta Kelyje. Drauge su autoriumi piligriminį romaną padėjo pristatyti aktorė Emilija Latėnaitė. Dainos,  gitara ir fleita, juoką keliančios ir ašarą braukti priverčiančios istorijos. Tokį literatūrinį – muzikinį vakarą svečiams dovanojo aktorius, knygos autorius Juozas Gaižauskas ir aktorė Emilija Latėnaitė.

Juozas Gaižauskas – žinomas Lietuvos teatro ir kino aktorius, įvairių TV projektų dalyvis, TV laidų vedėjas. Kuria dainas, rašo, dirba „Domino“ teatre, piligrimas. Emilija Latėnaitė –  aktorė, garsiosios aktorių Latėnų dinastijos atstovė, kuri vaikystėje vasaras leido Širvintose pas močiutę. Todėl Širvintos jai yra labai artimos.

Prabėgus daugiau  nei metams Juozo Gaižausko rankose antrasis  romanas „Tigras, glostantis pėdas“. Piligriminio kelio paliestas autorius narplioja panašias temas, kurias narpliojo knygoje „Dievas su šlepetėmis“. Tik šioje knygoje viskas vyksta šiek tiek kitaip. Tai yra linksmas detektyvinis romanas apie meilę, tarnystę, dvasinį prabudimą. Netgi emigrantų tema šioje knygoje yra labai rimta. Ji, beje, yra viena pagrindinių šios knygos istorijų. Kas yra tigras, glostantis pėdas? Kodėl šioje knygoje svarbi ir migrantų tema? Galų gale, kaip nugyventi gyvenimą taip, kad gyventum? „Šioje knygoje nėra daug atsakymų, bet yra daug klausimų. Atsakymus reikės surasti patiems.“, – pristatymo metu sakė romano autorius J.Gaižauskas. Aktorių Juozo Gaižausko (gitara, vokalas) ir Emilijos Latėnaitės (fleita, vokalas) duetas dovanojo lyriškus muzikinius kūrinius. Jie atliko šias dainas: „Tiek“, „Istorija“, „Paukštis danguje“, „Obelis“, „Gandrai“, „Tarp mūsų tik vasara“, „Gimtadienis“, „Gero tau kelio“, „Lopšinė“ ir „Tad džiaukimės mumis dorais“.

Jaukus ir šiltas vakaras nepaliko abejingų. Juozas Gaižauskas pristatė ne tik savo knygą, bet papasakojo ir apie savo nueitą piligriminį kelią. Aktorius ėjo Santjago de Kompostelos keliu. Iš Lisabonos į Santjago de Kompostelą keliavo apie 700 kilometrų.

„Šis Kelias išmokė vieno svarbaus dalyko – mėgautis akimirka. Pasak aktoriaus  –  tokios akimirkos, kurios nutinka kelyje, daugiau gali niekada nepasikartoti. Įskaitant ir pamatytus vaizdus. Buvau  toks pervargęs, taip viską skaudėjo… Porą dienų teko nueiti po 50 kilometrų pusiau kalnais – tai perkrovos, kurios nepamatuotos ir  nesi tam pasirengęs. Tada kenčia kūnas, pradeda viską skaudėti.“, – prisiminimais dalijosi J.Gaižauskas.

Vakaro pabaigoje susirinkusieji galėjo įsigyti knygų su autoriaus autografu  ir „auksiniu“ antspaudu. Knygą „Tigras, glostantis pėdas“ turime bibliotekoje. Todėl kviečiame apsilankyti ir perskaityti.

Svečius sveikino ir Širvintų rajono savivaldybės merės Živilės Pinskuvienės atminimo dovanas įteikė Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos projektų vadovė Dalia Taparauskienė.

Renginys vyko bibliotekai vykdant projektą „Bibliotekos erdvė kultūriniam pažinimui, saviraiškai ir kūrybai“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Širvintų rajono savivaldybė.

Bibliotekininkė Ugnė Trumpickaitė

Autorės nuotraukos