Knygos „Lietuvos istorija: paaugusių žmonių knyga. 3 dalis“ pristatymas

Lapkričio 9 d. Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos skaitykloje vyko Alfredo ir Mangirdo Bumblauskų naujausios istorinės knygos „Lietuvos istorija: paaugusių žmonių knyga. 3 dalis“ pristatymas. Renginyje dalyvavo knygos autorius Lietuvos istorikas, profesorius Alfredas Bumblauskas, lietuvių literatūrologas, literatūros kritikas Saulius Žukas ir UAB „Baltų lankų“ vadovėliai“ direktorius Sigitas Besagirskas. Autorius pristatė savo knygą apie tarpukario Lietuvą. Joje pasakojama apie didžiausius to meto pasiekimus išgarsinusius mūsų šalį. Vakaro svečius pristatė Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos direktorė Vaiva Daugėlienė. Renginį vedė literatūrologas Saulius Žukas. Pasiklausyti pristatomos knygos susirinko gausus būrys miestelėnų ir svečių.
Trečią „Lietuvos istorijos“ dalį istorikai, kaip ir pirmas dvi, skiria jauniesiems skaitytojams. Tačiau knygą bus įdomu skaityti ir suaugusiesiems, girdėjusiems pasakojimų apie „smetoninę Lietuvą“. Knygoje aptariami ne tik įtempti valstybės kūrimo ar praradimo etapai, bet ir tokios visus dominančios temos kaip krepšinis ir tarpukario gardėsiai.
„Šia knyga siekiame prisidėti prie visapusiškos jauno žmogaus asmenybės formavimosi, nes šiandienos visuomenėje domėjimasis savo aplinkos, savo krašto istorija yra tapęs neatsiejama šio proceso dalimi. Pasitelkus šią knygą galima paįvairinti mokymo procesą, praturtinti pamokų medžiagą ne tik intriguojančiais siužetais ar įdomiais faktais, taip pat užuominomis skatinančiomis savarankiškai tyrinėti, vertinti istorijos faktus“, – sakė knygos autorius Alfredas Bumblauskas.
Autoriai, žaismingai provokuodami ar pateikdami, anot recenzentų, „nenunaudotus šaltinius“, skatina jaunąjį – ir ne tik – skaitytoją per gyvąją istoriją pažinti Vasario 16-osios Lietuvą. Vakaro metu buvo aptarti du nepriklausomybės dešimtmečius, per kuriuos susiformavo modernioji lietuvių tauta. Nuo sudėtingomis sąlygomis sukurtos valstybės per pažangą ir augimą iki dramatiško Lietuvos valstybės praradimo. Knygos pristatymo metu buvo rodomos istorinės nuotraukos, kurios atspindėjo knygos turinį.
Susirinkusieji uždavė autoriui įdomių klausimų. Alfredas Bumblauskas išsamiai į juos atsakė. Atsakydamas rėmėsi savo pristatoma knyga. Klausimai buvo įdomūs, intriguojantys. Todėl prasidėjo diskusija tarp žiūrovų ir knygos autoriaus. Lietuvos istorikas, profesorius Alfredas Bumblauskas nestokojo ir humoro jausmo, kuris privertė nusišypsoti susirinkusius į knygos pristatymą.
Renginiui baigiantis Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos direktorė dėkojo svečiams ir įteikė Širvintų rajono savivaldybės merės Živilės Pinskuvienės atminimo dovanas.
Vakaro pabaigoje buvo galima įsigyti knygų su autoriaus autografu.

Bibliotekininkė Ugnė Trumpickaitė

Autorės nuotraukos