Širvintose svečiavosi rašytoja, vertėja Liudmila Petkevičiūtė

Spalio 13 d. Širvintose viešėjo rašytoja, vertėja Liudmila Petkevičiūtė.

Gerai visų žinomo rašytojo Vytauto Petkevičiaus duktė, kurio žinomiausius kūrinius „Kodėlčius“ ir „Sieksnis, Sprindžio vaikas“ daugelis skaitė vaikystėje. Liudmila Petkevičiūtė taip pat rašo ir leidžia vaikiškas knygas savo leidykloje ,,Lieparas“.

,,Esu tas Kodėlčius, kurį mano tėtukas, rašytojas Vytautas Petkevičius, aprašė savo knygoje „Kodėlčius“ (1974). Taigi visą gyvenimą gyvenu, kaip ir dera Kodėlčiui – mokausi, domiuosi, domiuosi ir mokausi… Ir labai daug klausinėju – po truputį ir dažnai klausausi.“,- sako Liudmila Petkevičiūtė.

Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje rašytoja nuoširdžiai bendravo su Širvintų pradinės mokyklos 3d klasės mokiniais ir mokytoja Zita Vilkeliene. Trečiokai buvo labai susikaupę, linksmi ir žaismingi. Liudmila Petkevičiūtė pristatė savo ir tėčio kūrybą, atsakinėjo į užduodamus klausimus.
Širvintų „Atžalyno“ progimnazijoje su rašytoja susitiko 5 klasių mokiniais, kuriuos lietuvių kalbos moko mokytojas Romas Zibalas. Rašytoja pasakojo apie mūsų tautos kalbos svarbą, minė mįsles, kalbėjo apie patarles. Rašytoja pasakojo kodėl pati ėmė kurti knygas. O kurti pradėjo tam, kad žmonės nepamirštų gražiosios, skambiosios nuostabiosios lietuvių kalbos.

„Daugelio mano darbų ištakos glūdi toje nepaprastoje aplinkybėje, kad lietuvių kalba yra viena iš nedaugelio vadinamųjų šventųjų kalbų – tiesioginė, kamieninė indoeuropiečių prokalbės tąsa, jos viršūnė. Visi žinome, kad viršūnei nudžiūvus medis žūsta. Taigi mūsų paskirtis – nenudžiūti, nenunykti, o išlikti ir išsaugoti savo kalbą, kad išliktų ir nenumirtų indoeuropiečių padermė apskritai.“, – susitikime sakė Liudmila Petkevičiūtė.

Rašytoja mokiniams pasakojo ne tik apie savo ir tėčio kūrybą, kalbos svarbą, ji taip pat sakė, kad Lietuvių kalbos žodynas yra didžiausias visame pasaulyje, tautosakos rinkiniai – irgi vieni iš didžiausių. ,,O kodėl mūsų kalba nyksta?“, – susitikime mokinių klausė Liudmila Petkvičiūtė. Deja atsakyti į klausimą buvo sunku. Atsakymas paprastas: vaikai nei žodynų, nei žinynų, nei tautosakos rinkinių neskaito.
Tad norint, kad vaikai kalbėtų gražia lietuvių kalba be teršalų ir svetimybių, kad nepamirštų daugybės kuo skambiausių, raiškiausių ir tiksliausių žodžių, reikia tuos kalbos perlus ir deimantus mažiesiems paduoti laiku.

Susitikime netrūko labai šiltų akimirkų. Mokiniai turėjo progą pamatyti tikrą, gyvą mokytojo ir mokinio stiprų ryšį (anuomet dėstytojos ir studento), nes Liudmila Petkevičiūtė kadaise mokė mokytoją Romą Zibalą lotynų kalbos, antikinės literatūros ir kitų dalykų.

Nuoširdžiai dėkojame Širvintų pradinei mokyklai ir Širvintų ,,Atžalyno“ progimnazijai bei pedagogams už gražų bendradarbiavimą.

Renginys vyko bibliotekai vykdant projektą „Kūrybinės pajautos patyriminės dirbtuvės su vaikų knygų kūrėjais“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Širvintų rajono savivaldybė.

Bibliotekininkė Ugnė Trumpickaitė

Autorės nuotraukos