Ponas Kampas atgyja ir susitinka su vaikais

Rugsėjo 28 d. Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos skaitykloje vyko teatralizuotas rašytojo Beno Bėranto knygos pristatymas „Ponas Kampas“, kuriame Benas Bėrantas virto savo knygos veikėju Ponu Kampu. Renginyje dalyvavo Širvintų pradinės mokyklos 3b klasės mokiniai su mokytoja Lena Vaitkūniene.

 Ką veikti, kol tėvai laksto kaip saulės zuikučiai ir vieną po kitos krauna dėžes, nes tuojau reikės kraustytis? Jovarui labiausiai patinka piešti, tad jis čiupo kreidelę ir ėmė marginti sieną kampe. O ką dar daryti, kai pripiešei visus namie esančius lapus? Jovaras nupiešė akis, nosį, ūsus ir, žinoma, plačią šypseną. O tada piešinys tarsi… sumirksėjo ir atgijo… O kas buvo toliau?

Trečiokus pasitiko pats knygos herojus Ponas Kampas – berniuko Jovaro kambaryje esanti kertelė, kuri netikėtai atgyja ir papasakoja Jovarui labai įdomią istoriją. Pasigirdus muzikai, Ponas Kampas pabudo, sumirksėjo ir pasisveikino ,,Labas! Aš Ponas Kampas!”. Atgijęs knygos herojus darė mankštą, šoko, tvarkėsi. Ir tai dar ne viskas… Ponas Kampas pakvietė vaikus per minutę nupiešti savo įsivaizduojamą Kampą. Čiupę į rankas spalvotus popierius ir pieštukus vaikai kibo į darbą. Ponas Kampas ne tik smagiai leido laiką su trečiokais, bet ir uždavė jiems galybę įdomių, šmaikščių klausimų.

Teatralizuotam knygos pristatymui įsibėgėjus įvyko staigi transformacija ir Ponas Kampas tapo rašytoju Benu.

Benas Bėrantas pasakojo mokiniams apie parašytas knygas. Autorius yra parašęs knygas: „Riešutortas“, „Baubaimė“, „Ponas Kampas“, „Bambukas yra lėėėtas“. Paminėjo, kad beveik visos jo knygos yra išverstos į 10 skirtingų kalbų. Atsakinėjo į pačius įvairiausius mokinių užduodamus klausimus.

Benas Bėrantas yra puikus vaikų literatūros žinovas. Nepriklausomas vaikų literatūros agentas (B. Bėrantas kol kas vienintelis nepriklausomas agentas Lietuvoje, dirbantis su vaikų knygomis) užsienyje ieško lietuviškoms vaikų knygoms idėjų, dažnai lankosi tarptautinėse knygų mugėse. Todėl jo paties knygos „Ponas Kampas“ pristatymas buvo labai išradingas.

Rašytojas įteikė dovanėles sėkmingai skaitymo iššūkį „Vasara su knyga“ įveikusiems trečiokams.

 Renginys vyko bibliotekai organizuojant projektą „Kūrybos ir saviraiškos keliu“, kurį finansuoja Lietuvos Kultūros taryba ir Širvintų rajono savivaldybė.

Ugnė Trumpickaitė