Europos paveldo dienos 2021

Rugsėjo 17 – 26 d. Lietuvoje vyko Europos Tarybos programos „Europos paveldo dienos 2021“ renginiai, šiemet kvietę intriguojančia tema „Įtraukiantis paveldas“.

Igno Šeiniaus viešoji biblioteka parengė renginių ciklą „Įtraukiantis paveldas Kernavė“.

Jauniausi renginių dalyviai buvo Širvintų pradinės mokyklos 1d klasės mokiniai (mokytoja Lena Ivanauskienė) ir Širvintų lopšelio-darželio „Boružėlė“ priešmokyklinės „Spindulėlių“ grupės vaikai (auklėtoja Audronė Žiupkienė). Susitikimas su pirmokais vyko Širvintų pradinėje mokykloje, o priešmokyklinukai svečiavosi Viešojoje bibliotekoje.

Pirmokai ir priešmokyklinukai dalyvavo renginyje „Įtraukiantis paveldas Kernavė“, kurio metu žiūrėjo filmą „Kernavė – nemieganti žemė. Legendos, sakmės ir mitinės būtybės“. Filme pasakojama apie Kernavės atsiradimą, apie susikūrimą, apie nepaprastus įvykius, vykusius tose apylinkėse neatmenamais laikais. Vaikai klausėsi sekamos legendos „Akmeninis milžinas“ iš E.Jankūno knygos „Laumgunda“ (skaitė Aistė Palinauskienė), kalbėjosi apie mitines būtybes (pasakojo Ugnė Trumpickaitė). Renginio metu vyko edukacinis užsiėmimas, kurio metu vaikai susikūrė po mitinę būtybę – Kauką. O kas gi buvo tie kaukai? Tai buvo dvaselės, skalsinusios turtą, gautą iš motinos žemės.

Susitikimų tikslas – geriau pažinti greta esantį kultūros paveldą – Kernavę, suvokti paveldo vertę, žadinti susidomėjimą juo, įsitraukti į jo išsaugojimą, tausoti ir išradingai jį naudoti.

Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos skaitykloje vyko viktorina  „Ką žinai apie Kernavę“, kurioje dalyvavo Širvintų pradinės mokyklos 4a klasės mokiniai (mokytoja Nijolė Miliauskaitė). Ketvirtokai buvo supažindinti su Pasaulio paveldo objektais Lietuvoje (pasakojo Lolita Pliukštienė).  Renginio dalyviams apie lietuviškąsias Rasas Kernavėje pasakojo Kultūros centro etninės kultūros specialistė Laimutė Bikulčienė. Žiūrint filmukus apie Rasų šventimą, ji pasakojo apie nusistovėjusią tradicijas: ant piliakalnių keliamas stebules su deglais ir vainikais, aukurą, laužą, vartus, pro kuriuos būtinai reikia įeiti, vaistinių augalų rinkimą ir vainikų pynimą, šokius, ugnies degimo svarbą ir prausimąsi rasa.

Širvintų Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazistai buvo pakviesti į dokumentinio filmo „Rasos šventė Kernavėje“ peržiūrą. Šiame filme atskleistas Rasos šventės sakralumas, papročiai, apeigos, folkloras ir pasilinksminimo elementai. Renginį moderavo ir apie šventės tradicijas pasakojo  Kultūros centro etninės kultūros specialistė Laimutė Bikulčienė.

Šio filmo peržiūra užbaigėme renginių ciklą „Įtraukiantis paveldas Kernavė“.

Tai progai Igno Šeiniaus viešoji biblioteka parengė spaudinių parodą „Įtraukiantis paveldas“, kuri supažindina su keturiomis išskirtinę visuotinę vertę turinčiomis ir pasauliniu mastu pripažintomis vietovėmis Lietuvoje. Paroda veiks iki spalio 4 d.

Ugnė Trumpickaitė