Klasikų poezija kitaip

Rugsėjo 27 dieną Širvintų Kultūros centro didžiojoje salėje įvyko neįprastas, provokuojantis renginys. Formas laužantis „nOrmalus teatras“ (režisierė Monika Klimaitė) atliko unikalų scenos reginį, jungiantį performanso meną, elektroninę muziką ir klasikinę poeziją –  poezijos performansą „Nerkis iš kailio“.

Stebint tokį poezijos spektaklį, jis vienus žiūrovus priverčia susimąstyti, kitiems veiksmas gal būti per daug šokiruojantis, netikėtas, bet aktorių vaidyba pritraukia dėmesį. Šis Poezijos performansas skirtas jaunimui. Jo metu įtaigiai, meniškai, moderniai perteiktos šiuolaikinio jauno žmogaus gyvenimo problemos, būties prasmės klausimai, vertybių paieška. Skaudžiai, pasitelkiant poetų klasikų H. Radausko, H. Nagio, L. Sutemos, K. Bradūno, V. Mačernio eiles bei jų interpretacijas, perteiktos bendravimo, įvairių priklausomybių, homoseksualizmo ir buvimo savimi problemos.

Scenoje matėme personažus  kiškius, pasidabinusius įspūdingomis kaukėmis, žavinčius žiūrovus gražiais balsais ir profesionalių šokėjų judesiais. Jie kaip įmanydami stengėsi patikti ir įtikti žiūrovams. Kiekvienas eilėraštis buvo pristatomas kaip atskiras pasirodymas: drąsiai, neįprastai, nestereotipiškai. Žiūrovai gėrėjosi aktorių Jolitos Seniūnaitės-Lajauskienės, Povilo Adomaičio, Šarūno Januškevičiaus vaidyba, plastiškumu, įtaigumu. Jie nuolatos „išsinerdavo“ iš savo kailio ir tapdavo vienu ar kitu herojumi ar suvaidinta problema, priversdami žiūrovus palikti savąjį, jau patogiu tapusį, kailį, giliau pažvelgti į savo jausmus, atrasti tikrąjį save.

Kostiumus, įspūdingas zuikių kaukes sukūrė Indrė Kuršvietytė. Gyvai atliekamomis dainomis, pasirodymo muzikiniais intarpais, šokių choreografija žavėjo muzikos kūrėja ir atlikėja Rūta MUR.

Širvintų L. Stuokos – Gucevičiaus gimnazijos 3 -4 klasių moksleiviams buvo gera proga pabėgti nuo kasdienybės ir pamatyti prasmingą reginį. Tai buvo KITAIP…

Širvintų I. Šeiniaus viešosios bibliotekos projektą „Kūrybos ir saviraiškos keliu“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir dalinai Širvintų rajono savivaldybė.

Vyresn. bibliotekininkė Lolita Pliukštienė