Įtraukiantis paveldas – Kernavė 2

Geriau pažinti greta esantį kultūros paveldą, žadinti susidomėjimą juo, išmokti saugoti, tausoti , pažinti ir perduoti kitiems – Europos paveldo dienų renginių tikslas. Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje popietėje dalyvavo Širvintų pradinės mokyklos 4A klasės mokiniai su mokytoja Nijole Miliauskaite.

Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė Lolita Pliukštienė kalbėjo apie Pasaulio paveldo objektus Lietuvoje. Vienas iš jų yra mūsų rajone – Kernavės kultūrinis rezervatas. 2004 m. jis buvo įrašytas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Nematerialiajam paveldui priklauso kryždirbystė, dainų švenčių tradicija, lietuvių sutartinės. Apie lietuviškąsias Rasas Kernavėje pasakojo renginio svečias Kultūros centro etninės kultūros specialistė Laimutė Bikulčienė. Žiūrint filmukus apie Rasų šventimą, ji pasakojo apie nusistovėjusią tvarką. Ant piliakalnių keliamas stebules su deglais ir vainikais, aukurą, laužą, vartus, pro kuriuos būtinai reikia įeiti. Vaistinių augalų rinkimą ir vainikų pynimą, šokius, ugnies degimo svarbą ir prausimąsi rasa. Aiškino kiekvienos apeigos, burtų prasmę. Laimutė sakė vaikams, kad reikia žinoti savo krašto papročius, suprasti juos ir tradicijas tęsti savo šeimose.

Žinioms įtvirtinti buvo paruošta viktorina „Ką žinai apie Kernavę“. Klausimai buvo iš ką tik aptartų temų.  Laimėjo komanda, iš dešimties klausimų teisingai atsakiusi į devynis.

Vyresn. bibliotekininkė Lolita Pliukštienė