Įtraukiantis paveldas Kernavė

Rugsėjo 17 – 26 d. Lietuvoje vyksta Europos Tarybos programos „Europos paveldo dienos 2021“, šiemet kviečiančios intriguojančia tema „Įtraukiantis paveldas“.

Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos bibliotekininkės Ugnė Trumpickaitė ir Aistė Palinauskienė lankėsi Širvintų pradinėje mokykloje, kur susitiko su smalsiais 1D klasės mokiniais ir mokytoja Lena Ivanauskiene.

Pirmokai dalyvavo popietėje „Įtraukiantis paveldas Kernavė“, kurios metu žiūrėjo filmą „Kernavė – nemieganti žemė. Legendos, sakmės ir mitinės būtybės“. Filme pasakojama apie Kernavės atsiradimą, apie susikūrimą, apie nepaprastus įvykius vykusius tose apylinkėse neatmenamais laikais. Mokiniai klausėsi sekamos legendos „Akmeninis milžinas“ iš E.Jankūno knygos „Laumgunda“ (skaitė Aistė Palinauskienė), kalbėjosi apie mitines būtybes (pasakojo Ugnė Trumpickaitė). O kas gi buvo tie kaukai? Kaukai atnešdavo turtų, surastų po žemėmis, javų, surinktų laukuose. Taigi kaukai buvo dvaselės, skalsinusios turtą, gautą iš motinos žemės.  Edukacinio užsiėmimo metu pirmokai susikūrė po mitinę būtybę – Kauką.

Susitikimo tikslas – geriau pažinti greta esantį kultūros paveldą – Kernavę. Suvokti paveldo vertę, žadinti susidomėjimą juo, įsitraukti į jo išsaugojimą, tausoti ir išradingai jį naudoti.

Pirmokams buvo užduodami įvairūs klausimai. Jie labai išradingai  ir teisingai į juos atsakinėjo.

Susitikimas praėjo šiltai ir jaukiai. Mokiniai atidžiai, susidomėję klausės sukurto įdomaus filmuko, sekamos legendos, susikaupę, kruopščiai kūrė mitines būtybes.

Renginiui baigiantis buvo įteiktos atminimo dovanos mokytojai ir mokiniams.

Nuoširdžiai dėkojame Širvintų pradinei mokyklai už gražų bendradarbiavimą, 1D klasės mokiniams ir mokytojai Lenai Ivanauskienei už šiltą priėmimą.

Ugnė Trumpickaitė