„Literatūrinis-muzikinis vakaras „Lyriniai vakaro prašviesėjimai“

Rugsėjo 14 d. Širvintų kultūros centro didžiojoje salėje vyko literatūrinė-muzikinė kompozicija „Lyriniai vakaro prašviesėjimai“, skirta VINCO MYKOLAIČIO-PUTINO kūrybai.

„Tarsi būtų kažkada ir kažkur“ – tokiais žodžiais rašytoją Vincą Mykolaitį-Putiną yra apibūdinęs poetas Alfonsas Nyka-Niliūnas, taikliai pastebėdamas, kad jo asmenybė ir kūryba neįspraudžiamos į laiko rėmus.

Vinco Mykolaičio-Putino kūryba peržengusi laiko ribas. Jo kūryba yra daugiau nei tas laikmetis, kuriuo rašytojas kūrė, daugiau nei tų laikų realijos, situacijos. Vincas Mykolaitis-Putinas kelia amžinuosius klausimus, visada žmogui aktualius: maišto, prometėjizmo, individualios kančios ir kt.

Renginyje dalyvavo: aktorius GIEDRIUS ARBAČIAUSKAS, AGNĖ ARBAČIAUSKIENĖ (violončelė), ELONA ŠIUGŽDINYTĖ (fortepijonas).
Aktorius Giedrius Arbačiauskas skaitė šiuos Vinco Mykolaičio-Putino eilėraščius: „Varpininkas“, „Sutemos“, „Margi sakalai“, „Lietuva“, „Kūryba“, „Birželis“, „Spalis“, „Dvi saulės“, „Saulė“ bei kitus gerai žinomus ir laiko patikrintus kūrinius.

„Šias eiles užrašė jautri žmogaus siela. Ir „atkoduoti“ jas gali tik jautri kito žmogaus siela“, -renginio metu sakė aktorius Giedrius Arbačiauskas.

Intarpuose skambėjo: S. Rachmaninof, P. Čaikovskij, J. S. Bach, H. C. Bach, G. Faure, K. Davydov kūriniai, kuriuos atliko Agnė Arbačiauskienė (violančelė) ir Elona Šiugždinytė (fortepijonas).

Šiltas, jaukus, jaudinantis vakaras nepaliko abejingų. Pripildė žiūrovų sielas šilčiausių jausmų… Buvo gera klausytis širdį virpinančių eilėraščių.

Vakarui baigiantis svečiams buvo įteiktos gėlės bei Savivaldybės atminimo dovanos.

Renginys vyko bibliotekai vykdant projektą „Bibliotekos erdvė kultūriniam pažinimui, saviraiškai ir kūrybai“, kurį finansuoja Lietuvos Kultūros taryba ir Širvintų rajono savivaldybė.

Ugnė Trumpickaitė