Susitikimas su rašytoju Pauliumi Juodišiumi

Lapkričio 27 dieną 3A klasės mokiniai nuotoliniu būdu susitiko su rašytoju, dailininku ir vaikiškų knygų iliustratoriumi Pauliumi Juodišiumi. Rašytojas pasiūlė mokiniams kartu  sukurti naują istoriją. Nuo pat pirmų susitikimo minučių kūrybinis darbas virte užvirė. Temą ir pagrindinį veikėją pasiūlė patys vaikai. Artėja Kalėdos ir vaikai laukia švenčių, tad pasirinko Kalėdų senelį. Vaikai dailininkui siūlė, kaip turi atrodyti Kalėdų senelis: kokia nosis, rankos, burna… Kalėdų senelis turėjo švilpuką, su kuriuo galėjo pasikviesti elfus. Senelio rogės buvo  su slide ir pačiūža, kad galėtų greitai judėti. Dailininkas visą pasakojimą vaizdavo dideliuose popieriaus lapuose. Įgudusi dailininko ranka greitai piešė tai, ką siūlė vaikai. Mokiniai su rašytoju toliau kūrė žaismingą siužetą. Mokinių pasiūlymai liejosi kaip iš gausybės rago: Kalėdų seneliui galėjo suplyšti dovanų maišas, jo padėjėjai galėjo nenustatyti laikrodžio, elniai galėjo pabėgti ir t.t. Vaikai galėjo likti be dovanų! Ir čia Kalėdų seneliui į pagalbą atėjo elfas, kuris turėjo leitenanto laipsnį. Jo transporto priemonė atrodė gana įspūdingai:su aštuoniais ratais,  rutulio formos, su žibintais. Elfas ja galėjo judėti ir žeme, ir oru.   Elfo išvaizda taip pat buvo išraiškinga: šalmas su skiriamuoju ženklu, prožektoriumi, kuris draugams nušviečia kelią, specialus ginklas, kuris šaudo dovanomis.  Dailininkas vos spėjo piešti.

Pasakojimas turėjo laimingą pabaigą. Dovanos pasiekė visus vaikus.

Kurdamas istoriją, rašytojas drauge su vaikais kūrė  dainas ir visi drauge jas dainavo, visa tai sujungę su šokio judesiais. Laikas bėgo labai greitai. Kūrimas pasirodė įtraukiantis ir malonus užsiėmimas. Susitikimo pabaigoje Paulius Juodišius  pasakė :„Vaizduotę būtina lavinti kaip raumenis“ .  

Mes dėkingi Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus darbuotojoms, kad padovanojo mums nuotolinę vaizduotės lavinimo pamoką. Renginys organizuotas, vykdant projektą „Ieškoti, pažinti, pamėgti‘, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Kultūros ministerija.

Širvintų pradinės mokyklos 3A klasės mokytoja Nijolė Miliauskaitė