Kūrybinė iliustratorės Agnės Nananai pamoka

Musninkų A. Petrulio gimnazijoje vyko „Įdomioji kūrybinė pamoka su iliustratore Agne Nananai“, kurioje dalyvavo 3 kl. (auklėtoja Danguolė Blusevičienė) ir 4 kl. ( auklėtoja Asta Jurkevičienė) mokiniai. Agnė Kananaitienė (Nananai) jau yra iliustavusi 17 knygų. Renginio metu ji pristatė savo naujausią iliustruotą knygą „Paslapčiausią paslaptis“, kurią parašė rašytoja Evelina Daciūtė. Agnė pasakojo, kaip prasideda darbas perskaičius knygos tekstą. Pripiešiama daug eskizų, jie sudėliojami, po to piešiniai maketuojami į knygos puslapius. Piešiama pieštuku, vienos knygos piešiniams autorė sunaudojo 8 pieštukus, darbai užtruko virš 3 mėnesių. Tam reikia labai daug kantrybės. Sakykim, nupiešti paprastą paltuką, kuris knygos puslapyje yra mažuliukas, užtrunka keletą dienų. Sutvarkyti piešinių failai siunčiami į spaustuvę.

Iliustratorė skaitė vaikams eilėraščius. Kad būtų įdomiau, knygoje ji mėgsta paslėpti daug įvairiausių paslapčių. Vaikams rodė knygos puslapius, bet surasti tikrus daiktus buvo ne taip paprasta: tikrus vaikiškus piešinius, rašytojos dukters suknelę, žaislą. Dar vienas slaptas žaidimas knygoje – iš puslapio į puslapį perbėgantys daiktai ar detalės: vienur matome liūto uodegą, kitame puslapyje jau visą liūtą. Labai malonus netikėtumas buvo rašytojos Evelinos Daciūtės, gyvenančios šiuo metu JAV, įrašytas linkėjimas šios mokyklos mokiniams. Ji sakė , kad labai smalsu bus pamatyti, kaip atrodys jos eilėraščių herojai. Perskaičiusi eilėraštį „Kažkur“, palinkėjo visada keliauti knygų puslapiais.

Agnė parodė vaikams Kažkuriukus, atkeliavusius iš eilėraščio, pakvietė kurti ir pabūti patiems Kažkuriukais. Apipiešti juos, pagalvoti ką mėgsta, kas kiekvienam svarbu ir gražu. Susikaupę, vis pagalvodami, kai kurie paprašę iliustratorės pagalbos ar patarimo, pradinukai patys patapo eilėraščio herojais. Visi jie skirtingi, žaismingi ir nešantys savo paslaptį. Kūrybinė pamoka suteikė daug teigiamų emocijų, naujų patirčių ir knygų iliustravimo žinių.

Renginys organizuotas, vykdant Širvintų I.Šeiniaus viešosios bibliotekos projektą „Ieškoti, pažinti, pamėgti“, kurį finansuoją Lietuvos kultūros taryba, LR Kultūros ministerija, Širvintų rajono savivaldybė.

 

 

Lolita Pliukštienė