Lėlių kūrimo užsiėmimas su menininke ir rašytoja Igne Zarambaite

Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje vyko Lėlių kūrimo užsiėmimas su menininke ir rašytoja Igne Zarambaite. Renginys vyko bibliotekai vykdant projektą „Interaktyvi pažintis su knygos kūrėjas“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir LR kultūros ministerija.

Susitikimo dalyviai buvo įtraukti į labai įdomią ir praktišką edukaciją, kurios metu susikūrė sau po Lėlę. Į užsiėmimą menininkė Ignė Zarambaitė atsivežė ir dvi savo padarytas Lėles, kurias rodė kaip pavyzdį. Renginiui prasidėjus rašytoja ir menininkė pasakojo kada susidomėjo Lėlių kūrimu, kodėl susidomėjo? Kokia buvo pirmoji jos kurta Lėlė? „Kad Lėlė gautųsi kuo tikresnė, gražesnė, į ją reikia sudėti visą savo širdį, visus šiltus jausmus. Taip aš pati kuriu savo Lėles. Labai svarbu yra pagaminti ir įdėti Lėlei širdį. Tuomet pamatysite, kaip ji atgyja…“, – susitikime kalbėjo Ignė Zarambaitė.

Šių Lėlių gamyba pareikalavo daug susikaupimo ir kruopštumo. Užsiėmimą vedusi menininkė parodė,  kaip jos gaminamos, kaip reikia pagaminti Lėlei galvą naudojant foliją, sutvirtinant su popierine lipnia juostele ir galiausiai lipdant modiliną ją suformuoti. Kūną reikia padaryti iš vielos, paminkštinti ir visą jį sutvirtinti siūlu.  

Atlikus šiuos veiksmus,  Lėlės galvą reikėjo padengti akriliniais kūno spalvos dažais, o kol džiūsta galva, užsiimti Lėlės kūnu jį minkštinant. Menininkė, prieidama prie dalyvių, aiškino kiekvieną atliekamą veiksmą. Labai svarbu buvo sukurti, pasiūti ir pritaikyti norimus drabužius. Įdomu buvo piešti Lėlei veidą – tai daryti reikia labai kruopščiai. Viešnia paaiškino,  kaip nupiešti kuo tikriau atrodančias akis, kokius dažus maišyti norint išgauti tinkamus atspalvius. Paskutinis užsiėmimo akcentas buvo karštų klijų pagalba pritvirtinti Lėlės galvą ir papuošti ją plaukais.

„Šios Lėlės yra labiau dekoracinės, skirtos papuošti namų interjerą“, – sakė užsiėmimą vedusi Ignė Zarambaitė.

Ugnė Trumpickaitė