Emocinių pokalbių dirbtuvės su dramaturge Dovile Zavedskaite

Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje vyko  susitikimas su dramaturge, teatro kritike, tekstų autore ir vaikiškos knygos „Lietus ir skafandras“ kūrėja Dovile Zavedskaite. 2019 metais Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje buvo paskelbti geriausi 2019 m. vaikų literatūros kūrėjai. Už šią knygą autorei buvo įteiktas Aldonos Liobytės apdovanojimas ,,Už reikšmingiausią metų debiutą“.

Į susitikimą bibliotekoje atvyko Širvintų pradinės mokyklos 2d (mokytoja Vitalija Šapurienė) ir 2c (mokytoja Gita Bakasėnienė) klasių mokiniai. Dramaturgę mokiniams pristatė vyresn. bibliotekininkė Lolita Pliukštienė.

Renginio pradžioje Dovilė Zavedskaitė papasakojo mokiniams savo istoriją apie kelionę, kurios metu visą laiką lijo lietus, o nustojo tik tada, kai grįžo namo. Vėliau ji paprašė, kad vaikai taip pat pasidalintų istorijomis apie lietų. Mokinių istorijos visos iki vienos buvo skirtingos ir labai įdomios. Susitikimui įsibėgėjus,  rašytoja paprašė vaikų susiskirstyti po du, kad jie galėtų atlikti jos paruoštas nuotaikingas užduotis, atsakinėti į užduodamus klausimus.

Vaikai buvo labai aktyvūs, nes įveikus įdomias užduotis, atsakius į klausimus jų laukė dovanos – autorės knyga „Lietus ir skafandras“. Dalyvaujant vienoje iš užduočių, kur reikėjo užsimerkus galvoti apie paslaptis ir pasidalinti su savo draugu, laimėtą knygą reikėjo padovanoti savo draugui: „Būkime visi draugiški“, – sakė užsiėmimus vedusi knygos autorė.

Įveikus šias užduotis laukė dar viena, ne ką mažiau įdomi užduotis – žaidimas. Dovilė Zavedskaitė turėjo popierinių spalvotų namelių, ant kurių buvo parašyta klausimų: „ką moki daryti labai labai gerai?, kaip atrodytų tavo pati smagiausia diena?, kas tau yra laimė?, jeigu turėtum savo kloną, kokius nemėgstamus darbus jam atiduotum?“ Mokiniai, kurie originaliausiai atsakė į šiuos įdomius klausimus, gavo dovanų autorės knygą.

Renginiui einant į pabaigą, mokiniai taip pat uždavė pačių įvairiausių klausimų. Taip iš autorės sužinojome, kad ji jau yra parašiusi antrą knygą ir baigia rašyti trečiąją. Atsisveikindama viešnia padovanojo autografą kiekvienam, kuris laimėjo knygą. Vyresn. bibliotekininkė Lolita Pliukštienė pasidžiaugė šiltu, geromis emocijomis persmelktu susitikimu ir įteikė Dovilei Zavedskaitei gėlių.

Pasisėmus tokių teigiamų emocijų, galima teigti, kad knygų teikiama nauda yra neišmatuojama. Tuo ir džiaugiamės.

Projektą „Ieškoti, pažinti, pamėgti“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba, LR kultūros ministerija, Širvintų rajono savivaldybė.

Ugnė Trumpickaitė