Pojūčių teatro laboratorija Ukmergės „Ryto“ specialiojoje mokykloje

Ukmergės „Ryto“ specialiojoje mokykloje vyko Pojūčių teatro laboratorija, vykdant Širvintų Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos projektą „Ieškoti, pažinti, pamėgti“.

Mus maloniai sutiko direktoriaus pavaduotoja ugdymui Violeta Markevičienė ir socialinė pedagogė Regina Krištaponienė.

„Sveiki, aš esu Aistė, Pojūčių teatro aktorė ir kūrėja. Šiandien mes šiek tiek pabūsime su savo pojūčiais. Ar žinote, kas yra pojūtis? Kokie jie? Kiekvienas turime penkis pojūčius: skonį, regėjimą, lietimą, uoslę ir klausą. Mes šiandien pajausime šiuos pojūčius per įvairius žaidimus.“, – sakė renginį vedusi aktorė Aistė Jančiūtė.

Aktorė pakvietė vaikus sustoti ratu ir susipažinti. Rankose ji laikė pliušinę pelytę, kuri keliavo ratu vaikų rankomis. Paėmę pelytę į rankas, vaikai turėjo pasakyti ne tik savo vardą, bet ir kokiu gyvūnu šiandien jaučiasi. Kiekvieną jausmą reikėjo išreikšti veiksmu arba garsu. Po susipažinimo vaikai leidosi į pojūčių teatro pratimus. Pirma užduotis buvo skirta kūno apšilimui. Vaikams reikėjo įsivaizduoti ką jaučia žmogus prarijęs virdulį.

Po tokio neįprasto apšilimo sekė kiti pratimai. Vaikams buvo uždengtos akys. Kai akys yra uždengtos, pojūčiai visada būna daug aštresni. Renginio dalyviai uždengtomis akimis labiau atsipalaidavo. Jie klausėsi, lietė daiktus, kurie keliavo ratu per jų rankas. Po to vaikai turėjo papasakoti, ką jautė, ką lietė ir kaip jautėsi, kas jiems patiko ar nepatiko. Jiems reikėjo pasitelkus savo vaizduotę, pasidalinti įspūdžiais.

Užsiėmimui baigiantis, mintimis vaikai atsidūrė paplūdimyje, kur klausėsi bangų ošimo, juto vėjo dvelksmą. Šis pojūčių pratimas buvo labiausiai atpalaiduojantis. Jam pasibaigus, aktorė Aistė Jančiūtė padalino vaikams po popieriaus lapelį, davė išsirinkti po mėgiamą flomasterio spalvą ir kvietė vaikus pavaizduoti tai, ką jie jautė. Mokinių įsivaizdavimas buvo pats įvairiausias.

Vyresn. bibliotekininkė Lolita Pliukštienė įteikė atminimo dovanas Ukmergės „Ryto“ specialiosios mokyklos direktorės pavaduotojai ugdymui Violetai Markevičienei ir Pojūčių teatro aktorei Aistei Jančiūtei.

Projektą „Ieškoti, pažinti, pamėgti“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba, LR kultūros ministerija ir Širvintų rajono savivaldybė.

Ugnė Trumpickaitė