Susitikimas su fotografu Romualdu Požerskiu

Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos skaitykloje vyko susitikimas su Romualdu Požerskiu – žymiu Lietuvos fotomenininku, pedagogu, VDU profesoriumi, pelniusiu daugybę apdovanojimų: 1990 metais apdovanotas Lietuvos nacionaline premija, jam suteiktas Tarptautinės meninės fotografijos federacijos fotografo menininko garbės vardas (1994 m.). Apdovanotas ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“, Riterio kryžiumi (2005 m.), Lenkijos prezidento „Auksiniu kryžiumi“ už nuopelnus plėtojant Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimą (2006 m.), LR kultūros ministerijos B.Buračo premija (2009 m.), Lietuvos fotomenininkų sąjungos 40-mečio aukso medaliu(2009 m.), sidabro medaliu už nuopelnus VDU universitetui (2012 m.).
Nusipelnęs fotografas papasakojo, kada pradėjo domėtis fotografija, parengė vaizdo medžiagą, kurią rodydamas supažindino visus su savo veikla. Žvelgiant į vaizduojamas fotografijas, galima įžvelgti kur kas daugiau, nei įvairių įvykių, vietovių ar nutikimų fiksavimą. Matome, kokios emocijos atsispindi žmonių veiduose, kaip jie bendravo, kuo ir kaip gyveno, ką veikė. To meto įvykiai pateikti įvairiais rakursais, atsispindi daug įvairovės, kuri persipina su gilių jausmų gausa. Romualdas Požerskis rodė ir pasakojo apie užfiksuotus Lietuvos vaizdus, kurie, jo akimis, puošia mūsų šalį. Tai yra Lietuvos keliai, salos, kraštovaizdžiai. Fotografo gyvenimas nuo pat jaunystės buvo kupinas įvairių nuotykių, kuriuos jis nuolatos fiksavo fotoaparatais, kurių pakeitė ne vieną.
Romualdo Požerskio kūrinių yra Lietuvos bei užsienio galerijose ir muziejuose (Lietuvos Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, Modernaus meno muziejuje Švedijoje, Paryžiuje, Suomijos fotografijos muziejuje ir kt.), privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje. Žymus fotografas yra išleidęs daug fotografijos albumų. Kiekvienas albumas ir įamžinti įvykiai yra jam labai svarbūs, nes turi unikalią ir vienintelę savo istoriją.
Renginiui baigiantis Romualdas Požerskis padovanojo bibliotekai savo fotografijų albumus, o jam buvo įteiktos gėlės ir Savivaldybės atminimo dovanėlė.
Šiuo metu fotografo paroda „Baltijos kelias“ yra eksponuojama Kultūros centro parodų salėje, kuri veiks iki rugsėjo 15 d.

Ugnė Trumpickaitė