„Lino šventė – 2020“ Bagaslaviškyje

Rugpjūčio 22 d. Bagaslaviškyje, Liubomiro Bronislavo ir Janinos Vošterių sodyboje vyko iškilminga ir jau tradicine tapusi „Lino šventė“. Ši šventė kasmet sulaukia daugybės dalyvių. Į Lino šventę atvyko ir jos šeimininkus, organizatorius bei visus susirinkusius pasveikino Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministras Andrius Palionis, kuris atvyko su ministerijos vyriausiąja patarėja Jūrate Vitkute.

Sveikinimo žodį visiems susirinkusiems tarė Savivaldybės merė Živilė Pinskuvienė, šventėje dalyvavusi su vyru Jonu Pinskumi. Gražioje jau tradicija tapusioje šventėje taip pat dalyvavo Savivaldybės administracijos direktorė Ingrida Baltušytė-Četrauskienė, tarybos nariai,  Lietuvos ūkininkų sąjungos Kupiškio skyriaus pirmininkas Zigmantas Aleksandravičius, gausus būrys rajono bendruomenių narių.

Iškilmingos šventės atidarymo metu buvo atidengtas ir pašventintas medžio drožėjo Valento Butkaus kurtas koplytstulpis, skirtas Linui, sugiedotas Himnas Linui. (himno autorius Stasys Žlibinas).

Jau daugelį metų vykstančią tradicinę šventę organizuojantis sodybos  šeimininkas Liubomiras  Bronislavas Vošteris sulaukė daug nuoširdžių, šiltų sveikinimų ir padėkos žodžių už meilę ir atsidavimą linų auginimui ir tradicijų puoselėjimui.

Mokslų daktarė Zofija Jankauskienė kalbėjo apie linus mūsų gyvenime ir mityboje. Apie linų praeitį ir ateitį pasakojo Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto docentas daktaras Evaldas Klimas. Sveikos gyvensenos puoselėtoja, žinoma astrologė Vaiva Budraitytė kalbėjo apie sveiką mitybą ir jos naudą. Apie Omega-3 rūgščių naudą ir linų auginimo svarbą papasakojo sodybos šeimininkas Liubomiras  Bronislavas Vošteris.

Šventėje susirinkusieji pasiklausė muzikinių pasirodymų, kurių metu koncertavo Širvintų kultūros centro Gelvonų filialo folkloro ansamblis „Savingė“ (vadovė Laimutė Bikulčienė), Vilniaus folkloro ansamblis „Nalšia“ (vadovė Audronė Vakarinienė), tautiška kapela „Sutaras“ (vadovas Antanas Fokas). Svečiai ir susirinkusieji paragavo ūkininko vaišių, kurias pagal tautinio paveldo tradicijas pagamino virėjas, tarptautinio konkurso laureatas Povilas Mikalajūnas. Lino šventėje veikė ūkininkų turgelis, kur buvo galima įsigyti įvairių sveiko maisto produktų ir kt.

Renginyje dalyvavę Širvintų vaikų dienos centro vaikai su vadove Elena Petkūniene pristatė juostų audimo edukaciją.

Šventinį renginį vedė Onutė Valančienė ir Kazys Visackas.

Renginys buvo organizuotas vykdant Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos projektą „Bendruomeniškumą kaime skatinantis renginys „Lino šventė – 2020“, kurį finansavo Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija. Renginį rėmė ūkininkai Janina ir  Liubomiras  Bronislavas Vošteriai.

Daugiau nuotraukų rasite čia

Ugnė Trumpickaitė