„Poezijos pavasaris 2020“ Musninkuose ir Širvintose

„Poezijos pavasaris“ – tarptautinis poezijos festivalis, iškiliausias kasmetinis literatūrinis renginys Lietuvoje, rengiamas Lietuvos rašytojų sąjungos. Jame savo kūrybą skaito Lietuvos ir užsienio poetai, dalyvauja aktoriai, dainininkai, muzikantai, dailininkai.

Festivalis rengiamas kasmet nuo 1965 m. Per keletą dienų įvyksta daugiau kaip 50 susitikimų, kurie sutraukia klausytojų iš visos Lietuvos. Kiekvienais metais išleidžiamas naujų eilėraščių, poezijos vertimų ir esė apie literatūrą almanachas „Poezijos pavasaris“. Vainikuojamas „Poezijos pavasario“ laureatas. Šiųmetinio 56-ojo Tarptautinio poezijos festivalio laureatu tapo poetas, eseistas, fotografas Alis Balbierius už eilėraščių knygą „Ekvilibriumas“. Poezijos ir meno mylėtojams per kelias savaites pristatoma išsami šiuolaikinės lietuvių ir pasaulio poezijos panorama. Poezijos pavasaris tampa vis ryškesniu literatūriniu renginiu.

Skrisdama per visą Lietuvą, šiais metais „Poezijos pavasario“ paukštė nutūpė mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje Musninkuose ir saulės bei žalumos apjuostose Širvintose. Poezijos paukštė, iš pradžių nutūpė medžių šnarėjimo, paukščių čiulbesio apsuptame Musninkų varpinės kiemelyje. Vėliau, suskleidusi sparnus Širvintose, Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos ir Kultūros centro vidiniame kiemelyje, kvietė poezijos mylėtojus susiburti ir pasiklausyti gražiausių eilių. Svečiai ir dalyviai mėgavosi ne tik gražiomis eilėmis, bet ir jaukiu saulės prieglobsčiu. Renginį vedė poetas, filosofas Liutauras Degėsys.

Svečiavosi: poetas, vertėjas Vytas Dekšnys, lietuvių poetas ir prozininkas Julius Žėkas, poetas, filosofas Liutauras Degėsys.

Išskirtine savo kūryba pamalonino poetas, filosofas Liutauras Degėsys, kuris skaitė eilėraščius iš savo poezijos rinktinės ir pasidalijo naujausia kūryba. Užsienio poetų verstas eiles skaitė Vytas Dekšnys, kuris išskyrė savo verstus ir sau artimus kūrinius. Poeto ir prozininko Juliaus Žėko kūryba užbūrė savo atvirumu ir jautrumu. Julius Žėkas savo kūrybą užbaigė grodamas dambreliu. Susirinkusieji išgirdo gražiausias eiles, kurios kiekvienam suteikė progą atsipalaiduoti, pasimėgauti užliejusia kūrybos versme.

Festivalio metu muzikinius intarpus Musninkuose atliko musninkietis Tadas Imbrasas, Širvintose –  širvintiškė mokytoja Ligita Varaneckienė.

Svečiams buvo įteiktos Širvintų rajono savivaldybės atminimo dovanos. Festivalio dalyviai džiaugėsi šiltu ir svetingu priėmimu, dėkojo visiems susirinkusiems ir organizatoriams. Bibliotekai buvo padovanoti „Poezijos pavasario“ leidiniai.

Ugnė Trumpickaitė