Simonos Bareikytės fotografijų paroda „(P)aukščiu“

 

Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos skaitykloje eksponuojama kaunietės Simonos Bareikytės fotografijų paroda „(P)aukščiu“. Autorės darbai žavi vos juos pamačius: skrydis oro balionu ir tos kelionės metu užfiksuoti vaizdai tapo nuostabia personaline fotografijų paroda, kuri savo kelionę pradėjo mūsų bibliotekoje. Būtent ši paroda Simonai Bareikytei yra ketvirtoji, o mūsų rajono žmones Simonos darbai džiugina pirmą kartą. Dar vieną parodą ji yra surengusi su bendraautoriais.

Štai kaip savo parodą pristato pati autorė:

„Visą gyvenimą troškau sklęsti su paukščiais…
Jausti vėjo vibraciją…
Glostyti debesų keteras…
Regis,
Svajoti reikia garsiai…
Žemė po Mano ir Jūsų kojomis,
o dangaus platybės – terpė esybei užpildyti…“

Simona Bareikytė gyvena ir kuria Kaune. Ji baigė farmacijos studijas ir įgijo vaistininko profesinę kvalifikaciją Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijoje. 2012 metais pradėjusi karjerą modelių agentūroje, nuo podiumo palaipsniui perėjo prie fotografavimosi – pozavo įvairaus pobūdžio fotosesijose, kalendoriams, drabužių salonams ir kt. Vėliau dirbo su menininkais: pozavo dailininkams, skulptoriams, dirbo su studentų baigiamaisiais darbais.  Visa tai privedė prie asmeninės kūrybos – fotografavimo ir koliažo darbų. Darbų autorė yra surengusi tris savo koliažo darbų parodas, dvi iš jų – personalinės. Atidariusi vieną fotografijos parodą, autorė sparčiu tempu skinasi kelią į taip trokštamą meno sferą.

Jos fotografijų paroda „(P)aukščiu“ yra ketvirtoji personalinė fotografijų paroda, kurią ji pristato Širvintų krašto žmonėms pirmą kartą. Ir iš tiesų, pati fotografijų atsiradimo istorija yra kitokia – šiek tiek paslaptinga, intriguojanti ir užburianti, menanti gražią istoriją ar net legendą. Simona Bareikytė nuotraukas užfiksavo skrosdama dangų oro balionu. Pakilusi į dangų Nemuno saloje, kuri yra Kauno miesto centrinėje dalyje, dešiniajame Nemuno krante, ji skriejo palei debesis, stebėjo atsiveriančią nepaprastai įstabią Kauno kraštovaizdžio panoramą. Kauno senamiestis, Vilijampolės kampas, Giraitės Vijūkų apylinkės. Vaizdus menininkė perkėlė iš paukščio skrydžio į nuotraukų pavidalą. Savo paukščio skrydį Simona Bareikytė baigė nusileidusi Kvesų karjere, Kauno rajone.

„Jausmas lyg kyboti ore 1000 km aukštyje su išjungtu varikliu! Jokio garso, bildesio, tik bėgantis laikas cukruotų debesų pavidalu. Nepavaldus niekam, net beprasmybei, kuri šiuo metu nusileidus ant žemės! Pakilti, kyboti, bet nenukristi, nejausti baimės, laukimo tik mėgavimąsi buvimu, skriejančiu saldžiu laiku, tėkme… Ramu! Be galo ramu… Vaizdiniai glosto akis, lūpomis tupinėja malonumas, kuždesys laksto aplinkui… Palaima!, – taip norėjosi garsiai sušukti“, – sako darbų autorė.

Autorės darbai kalba patys už save. Iš tiesų, pasijusti paukščiu yra nepaprastai geras jausmas. Visa tai, ką pamatė Simona Bareikytė, pavertė meno kūriniu. Ši jos ir fotografijų harmonija suteikia malonių pojūčių ne tik autorei, bet ir žmonėms, kurie žiūrės į tas fotografijas ir kas žino, gal netgi skris.

Pati Simona visą laiką nepaliaujamai šypsojosi, kruopščiai, rūpestingai dėliojo ir kabino savo darbus. Šiltas žvilgsnis ir atvira širdis – kalba patys už save. Darbuose labai daug šilumos, šviesos, gilių jausmų, kurie išsilieja iš pačios autorės vidinių širdies kertelių.

„Ir nors didžiąją laiko dalį fotografijos buvo fiksuojamos telefono pagalba, darbų turinys, minties tėkmė ir išjautimas kalba už save“, – sako Simona Bareikytė.

Parodą Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos skaitykloje jau galite aplankyti, ji veiks iki liepos 20 d.

Ugnė Trumpickaitė