Aldonos Ruseckaitės knygos „Padai pilni vinių“ pristatymas

Aldona Ruseckaitė (g. 1950 m.) – poetė, rašytoja, muziejininkė. Studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą Vilniaus universitete, vėliau dėstė lietuvių kalbą. Trečiojo amžiaus universiteto Menų fakulteto dekanė. Yra parašiusi keletą poezijos knygų, romanų ir biografinių romanų. Yra pelniusi daugybę apdovanojimų tiek už muziejinę, tiek už literatūrinę veiklą. 2016 metais apdovanota Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje vyko jos naujausios knygos pristatymas.

Aldona Ruseckaitė atvėrė duris į lietuvių poetės Salomėjos Nėries gyvenimą. Knygos autorė pristatė biografinį romaną „Padai pilni vinių“ , kuriame pasakoja dramatišką poetės S.Nėries gyvenimo istoriją.

„Aš niekada negalvojau, kad rašysiu knygą apie Salomėją Nėrį. Kadangi aš dirbau Maironio literatūros muziejuje, aš nuolat „prisiliesdavau“ prie archyvų, kuriuose yra viskas surašyta. Ir man buvo labai įdomu paskaityti, kuo daugiau sužinoti. Aš daug skaitydavau, ieškodavau, gilindavausi. Taip aš parašiau net tik apie S. Nėrį, bet ir kitas biografines knygas apie Maironį („Šešėlis JMM“), Mačernį („Dūžtančios formos“), Žemaitę („Žemaitės paslaptis“). Prie S.Nėries buvau priaugus, nes kai dirbau Maironio literatūros muziejuje Salomėjos ir Bernardo Bučių namelis priklausė muziejui. Šiemet lapkričio 17 d. minėsime 115-ąsias poetės Salomėjos Nėries gimimo metines. Kuomet rašytojas miršta jaunas, tai jis visada ir atrodo jaunas. Taip pat ir poetė Salomėja Nėris mirė būdama jauna, eidama 41 gyvenimo metus. Ji nugyveno margą, spalvingą ir sudėtingą gyvenimą. Knygoje aš norėjau pažvelgti plačiau į poetės gyvenimą, kūrybą, pažiūras. Kas lėmė jos vienokius ar kitokius sprendimus, pasirinkimus? Ar tą asmeninį pasirinkimą lėmė charakteris, artimieji, o gal išsilavinimas?“, – susitikime sakė knygos autorė Aldona Ruseckaitė.

A.Ruseckaitė susirinkusiems peržvelgė penkerius sunkiausius poetės Salomėjos Nėries gyvenimo metus nuo 1940-ųjų birželio 15d. iki 1945-ųjų liepos 7d.

Knyga „Padai pilni vinių“ iškelia S. Nėries pažiūrų ir kūrybos skaudulius – apie juos kalba, ją kritikuoja romano veikėjas Smakas, o tuo pat metu ją ginantys veikėjai – Gerieji balsai – įrodinėja priežastis, kodėl poetė pasielgė vienaip ar kitaip. Išteisinti Salomėją Nėrį ar nuteisti – šį klausimą „Padai pilni vinių“ autorė Aldona Ruseckaitė, pateikdama daugybę archyvinės medžiagos, spręsti palieka patiems skaitytojams

Knygos pristatymas vyko bibliotekai vykdant projektą ,,Kelionė link dvasios stiprybės ir gyvenimo pilnatvės“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir LR kultūros ministerija.

Ugnė Trumpickaitė