„Poezijos pavasaris 2019“ Čiobiškyje ir Širvintose

„Poezijos pavasaris“ – tarptautinis poezijos festivalis, iškiliausias kasmetinis literatūrinis renginys Lietuvoje, rengiamas Lietuvos rašytojų sąjungos. Jame savo kūrybą skaito Lietuvos ir užsienio poetai, dalyvauja aktoriai, dainininkai, muzikantai, dailininkai.

Festivalis rengiamas kasmet nuo 1965 m., priešpaskutinę gegužės savaitę. Per keletą dienų įvyksta daugiau kaip 50 susitikimų, kurie sutraukia klausytojų iš visos Lietuvos. Festivalio išvakarėse išleidžiamas naujų eilėraščių, poezijos vertimų ir esė apie literatūrą almanachas „Poezijos pavasaris“. Kasmet vainikuojamas „Poezijos pavasario“ laureatas. Šių metų „Poezijos pavasario“ laureatas – poetas, vertėjas, literatūros kritikas Marius Burokas. Poezijos ir meno mylėtojams per dvi savaites pristatoma išsami šiuolaikinės lietuvių ir pasaulio poezijos panorama. Poezijos pavasaris tampa vis ryškesniu Europos literatūrinių renginių žemėlapyje.

Skrisdama per visą Lietuvą, šiais metais „Poezijos pavasario“ paukštė nutūpė Čiobiškyje ir Širvintose. Poezijos paukštė, iš pradžių nutūpė medžių šnarėjimo, paukščių čiulbesio, upės čiurlenimo apsuptoje Čiobiškio dvaro kieme. Vėliau, suskleidusi sparnus Širvintose, Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos ir Kultūros centro vidiniame kiemelyje, kvietė poezijos mylėtojus susiburti ir pasiklausyti gražiausių eilių. Renginį vedė poetas, vertėjas, eseistas, Poezijos pavasario 2012 metų laureatas Eugenijus Ališanka.

Svečiavosi: poetas, vertėjas Marius Burokas – Tarptautinio poezijos festivalio ,,Poezijos pavasaris“ 2019 metų Maironio premijos laureatas, poetas, vertėjas, eseistas, Eugenijus Ališanka, poetas, fotografas Dainius Dirgėla, poetės Jurgita Jasponytė ir Ramunė Brundzaitė, svečias iš Italijos Davide Castiglione ir žinomas Lietuvos aktorius Andrius Bialobžeskis.

Poezijos pavasaris Širvintų rajone rengiamas nuo 1995-ųjų metų ir šiemet minėjome gražias 25-ąsias šio nuostabaus festivalio metines.

„Pats tekstas yra geriausia autoriaus biografija“, – tokiais žodžiais trumpai, aiškiai ir įtikinamai festivalio svečius pristatė poetas Eugenijus Ališanka.

Išskirtine savo kūryba pamalonino laureatas Marius Burokas, kuris taip pat skaitė eiles skirtas savo dukroms. Svečias iš Italijos Davide Castiglione savo kūryba dalijosi gimtąją kalba, jo eilėraščius vertė ir lietuvių kalba skaitė Ramunė Brundzaitė, o jos pačios kūryba užbūrė jautrumu ir atvirumu. Fotografas ir poetas Dainius Dirgėla, skaitydamas savo eiles, kvietė visus nusišypsoti, jaunimą suklusti. Tuo tarpu poetė Jurgita Jasponytė į savo eiles įliejusi muzikos garsus, jaukiai apgaubė šiluma. Renginio vedantysis Eugenijus Ališanka skaitydamas savo eiles, kiekvienam įteikė nuostabų žodžių žaismą. Žinomas Lietuvos aktorius, kuris yra pelnęs premiją už poezijos skaitymą – aktorius Andrius Bialobžeskis duoklę ir širdį atidavė Henriko Radausko, Jono Strielkūno, M.K Sarbievijaus kūrybai.

Festivalio metu savo kūryba pasidalijo ir mūsų krašto kūrėjai. Čiobiškyje savo kūrybą skaitė Čiobiškio krašto poetė, buvusi mokytoja Sigita Lukoševičienė, Širvintose – poezijos mylėtoja, kūrėja Ugnė Trumpickaitė.

Svečiams buvo įteiktos Širvintų rajono savivaldybės atminimo dovanos. Festivalio dalyviai džiaugėsi šiltu ir svetingu priėmimu, dėkojo visiems susirinkusiems ir organizatoriams. Bibliotekai buvo padovanoti „Poezijos pavasario“ leidiniai.

Ugnė Trumpickaitė