Kraštietės Janės Valės Stravinskienės tapybos darbų parodos pristatymas

Spalio 26 d., penktadienį, Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje vyko kraštietės, Lapelių filialo bibliotekininkės Janės Valės Stravinskienės tapybos darbų pristatymas.

Gražią popietę pradėjome nuo muzikos. Širvintų meno mokyklos mokytojos Julijos Jadzevičienės mokinės, sesės Milda ir Ieva Diržinauskaitės atliko žeimaitišką liaudies dainą „Buoba ruopę ruove“. Kanklėmis ukrainiečių liaudies dainą atliko Širvintų meno mokyklos mokinė Miglė Diržinauskaitė (mokytoja Kristina Alejūnaitė). Pagal Gintaro Venslovo muziką ir Editos Bagdonaitės eiles „Mama“, dainą atliko meno mokyklos mokinė Kotryna Zmitrevičiūtė (mokytoja Julija Jadzevičienė).

„Piešti man patiko nuo vaikystės. Tik dabar susimąstau, iš kur tai. Mano močiutė ausdavo drobes, siuvinėdavo paveikslus. Iki šių dienų aš jos darbus laikau kaip didžiausią reliktą. Mes kiekvienas savo gyvenimo dovanas atsinešame iš protėvių. Galbūt, tas polinkis į meną ir atėjo iš mano protėvių. Jau pradinėje klasėje mokytoja pastebėjo, kad piešti man tikrai sekasi ir pasiūlė lankyti meno mokyklą, tačiau viskas susiklostė taip, kad piešimą reikėjo kuriam laikui palikti. Aš dėkoju gyvenimui, kad laikui bėgant viskas susidėliojo taip, kad aš atvykau gyventi į Lapelių kaimą, pradėjau dirbti bibliotekoje. Mane iš visų pusių supo grožis. Atsirado daugiau laiko, todėl jį galėjau skirti savo pomėgiui. Iš pradžių nusipirkau tik šešias spalvas ir drobių. Taip ir prasidėjo mano kelias. Tapau vakarais, pagrindiniai mano darbų vertintojai yra šeimos nariai. Tapant reikia susikaupti, todėl ir tapau vakarais, kai jau visi darbai būna baigti. Po visus namus pasklinda dažų kvapas. Galiu tapyti visą naktį iki pat ryto. Pradėjusi paveikslą, noriu jį iš karto užbaigti, niekada nepalieku kitai dienai. Paveikslų tapymas man tapo tikru išbandymu. Su kiekvienu paveikslu aš iš naujo atrandu save, spalvų gamas. Palaipsniui atsirado ir įgūdžiai“, – pristatymo metu pasakojo darbų autorė.

Lapeliškė Janė Valė Stravinskienė tapyti mokėsi pati. Už paskatinimą ir palaikymą ypatingai dėkojo tautodailininkei Nijolei Didžiokienei, kraštiečiui Jonui Lučiūnui, o Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos direktorei Vaivai Daugėlienei – už paskatinimą eksponuoti savo nutapytus darbus. Janė Valė save išreiškia tapydama. Ir iš tiesų, kiekvienas nutapytas paveikslas gausus jaukumo, šilumos. Negali nepastebėti ir į jį įdėto darbo, kruopštumo.

Žvelgiant į nutapytus paveikslus, susimąstai, kokia emocija, koks jausmas jame slypi, kuo tuo metu gyveno pati tapytoja.

Pasibaigus pristatymui, tapytoją sveikino tautodailininkė Nijolė Didžiokienė, Širvintų r. savivaldybės švietimo ir kultūros skyriaus vedėja Regina Jagminienė, Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos direktorė Vaiva Daugėlienė, bendradarbės, Lapelių kaimo bendruomenė ir šeima.

Šiemet kraštietė pirmą kartą dalyvaus konkurse „Aukso vainikas“. Linkime Janei Valei Stravinskienei kūrybinės sėkmės, atradimų, nuolatinio tobulėjimo.

Maloniai kviečiame apsilankyti bibliotekoje, kur eksponuojami tapytojos kūrybos darbai.

Ugnė Trumpickaitė