Misija sibiras ‘17

Širvintų Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje svečiavosi Misija Sibiras’17 ekspedicijos dalyvis Laimis Kasparavičius. Kultūros centro konferencijų salėje buvo rodomas filmas „Misija Sibiras‘17“. Pasižiūrėti filmo, pasiklausyti gyvo pasakojimo ir prisiminimų susirinko Širvintų Atžalyno progimnazijos mokiniai, juos atlydėję mokytojai.

Svečias pasakojo, kad „Misija Sibiras“ tai jau dvyliktus metus vykstantis projektas, kurio metu organizuojamos jaunų žmonių ekspedicijos į Sibirą. Ekspedicijos tikslas – sutvarkyti mūsų tautiečių trėmimų vietas, apleistas kapines, pastatyti atminimo simbolius, lietuviškomis kryždirbystės tradicijomis puoštus kryžius žuvusiems lietuviams Sibire atminti. Ekspedicijos metu taip pat siekiame pabendrauti su Sibire tebegyvenančiais tautiečiais ar jų atžalomis. O grįžus iš ekspedicijos keliaujame po visos Lietuvos mokyklas ir skatiname jaunuolius domėtis Lietuvos istorija bei išsaugoti ją ateities kartoms.

Per 11 projekto gyvavimo metų savo norą dalyvauti projekte išreiškė daugiau nei 12 000 jaunų žmonių, suorganizuota 15 ekspedicijų bei tūkstančiai pristatymų mokyklose, universitetuose, bendruomenių centruose, eksponuota šimtai jaunimo ekspedicijų fotografijų parodų, sukurti dokumentiniai filmai. Visa tai prisidėjo prie jaunosios kartos pilietiškumo bei didžiavimosi savo valstybe jausmo ugdymo.

Šiais metais, „Misija Sibiras‘17“ ekspedicijos dalyviai vyko į Irkutsko sritį, kurioje pagal plotą tilptų 12 Lietuvų, tvarkė lietuvių amžino poilsio vietas Tulūno bei Nižneudinsko rajonuose, kuriuose sutvarkė 9 skirtingas kapines (Gadalėjaus, Tulūno, Javdokimovo, Algatujaus, Soloncų, Kamenkos, Bogotyriaus, Porogo bei Viesiolyj). Kapinių ieškojo vietovėse, kurių dalies žemėlapiuose jau nebėra, todėl nemažai keliavo pėsčiomis – nužygiavo daugiau nei 100 kilometrų. Dvi savaites trukusioje ekspedicijoje į dangų iškilo 9 nauji lietuviškos kryždirbystės tradicijomis puošti kryžiai. Lietuvių tremtinių likimus išsaugojo susitikdami su Sibire tebegyvenančiais lietuviais ar jų artimaisiais – keliavo iš vienos gyvenvietės į kitą, sutiko net 8 lietuviškų šaknų turinčius žmones.

Mokiniai susidomėję žiūrėjo filmą „Misiją Sibiras’17“, įdėmiai klausėsi ekspedicijos dalyvio Laimio Kasparavičiaus. Jis papasakojo tiek savo patirtis išvykus į Sibirą, tiek  ir kitų ekspedicijos dalyvių. Pasidalijo, kokiomis mintimis ir emocijomis gyveno visas tas 14 dienų, kaip jautėsi ir ką išgyveno kiekvieną ekspedicijos dieną. Papasakojo mokiniams, kodėl pats išsiruošė į šią ekspediciją, kokius etapus reikia įveikti, kad patektum į komandą. Pasidžiaugė, kad šiemet jis buvo ekspedicijos dalyvis ir viską galėjo išjausti ir patirti pats. Kvietė mokinius būti pilietiškais ir, atėjus metui, taip pat išmėginti savo jėgas projekte „Misija Sibiras“.

Ugnė Trumpickaitė