Minėjome Laisvės gynėjų dieną

Sausio 13-oji, Laisvės gynėjų diena, vis dažniau suprantama ne kaip gedulo, o kaip pergalės diena.

1991 metais sausio 13-ąją įvykęs masinis taikus Lietuvos piliečių pasipriešinimas Sovietų Sąjungos vadovybės bandymui jėga paimti į savo rankas Vilniaus televizijos bokštą, Radijo ir televizijos komiteto pastatą, Parlamento pastatą, norint perimti jų kontrolę – atmenamas ir šiandien.

Šiais metais 27-tą kartą minime Laisvės gynėjų dieną. Tą naktį į gatves ginti Lietuvos laisvės išėjo tūkstantinės žmonių minios iš visos Lietuvos. Gyva žmonių siena apsupusi pastatus gynė Tėvynę, kad ji taptų nepriklausoma ir laisva. Prie televizijos bokšto Vilniuje per 600 taikių ir neginkluotų žmonių buvo sužeista, žuvo 14.

Sausio 13 d. po šv. Mišių Širvintų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje, Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje vyko Laisvės gynėjų dienos minėjimas. Gyvais liudijimais apie Sausio 13-osios įvykius dalijosi įvykių dalyviai, tą naktį budėję prie Aukščiausiosios Tarybos: Arvydas Janavičius, Alfonsas Gudašis, Antanas Kanapienis, Eugenijus Žitlinskas. Buvo rodomas dokumentinis filmas ,,Lietuvos kronikos. Sausio 13-osios įvykiai. 1991 m.“.

Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos foje eksponuojama spaudinių paroda, primenanti 1991-ųjų Sausio 13-osios įvykius.

Renginio svečius pristatė Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos vadovė Vaiva Daugėlienė.

Ugnė Trumpickaitė