Sėkmingai debiutavusių knygų autorė Širvintose

Lapkričio 17 d.  Širvintose lankėsi rašytoja Ilona Ežerinytė.  Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje vyko Metų knygos rinkimuose vaikų grupėje dalyvaujančios knygos ,,Šunojaus diena” pristatymas. 2016 m. knyga laimėjo fondo „Švieskime vaikus“ organizuojamą nacionalinį vaikų literatūros konkursą, taip pat pripažinta reikšmingiausiu praėjusių metų vaikų literatūros debiutu (Aldonos Liobytės premija). Širvintų pradinės mokyklos 2 a (mokytoja Daiva Sakalauskienė), 2 b (mokytoja Rūta Tamašauskienė) ir 3 b (mokytoja Lena Vaitkūnienė) klasių vaikai susitiko su šios knygos autore. Rašytoja pasakojo apie knygą iliustravusio dailininko Raimondo Gnižinsko darbą. Kiekvienas pasakojimas turi savo rūbelį, kiekviena spalva kruopščiai parinkta ir 2000 žvynelių nupiešti kiekvienas atskirai.

 Pirmoji knygos istorija apie boružėlę  gimė kaip dovana mergaitei Adelei. Kitos taip pat turi prototipus. Ypač šiltai autorė pasakojo apie mūsų mylimiausius augintinius šunis. Ji tikino, kad tai mes, žmonės, nesuprantam šunų kalbos, o jie mus puikiai supranta ir jaučia. Buvo atsakyta į daugybę klausimų: koks liūdniausias ir linksmiausias įvykis gyvenime, mėgstamiausi kūriniai ir autoriai, kas įkvepia rašyti. Jausmingai ir įkvėptai  Ilona Ežerinytė pasakojo vaikams savo naujai kuriamos knygos siužetą. Dar pabaigos nėra. Ji klausė vaikų: „Ar verta tą pasakojimą tęsti?“ . Su nekantrumu lauksime, kada galėsime perskaityti visą kūrinį.

Visi renginyje dalyvavę vaikai knygą skaitė, daugybė autografų primins apie šį šviesų susitikimą. 2b klasės vaikai padovanojo autorei piešinius su „Šunojaus dienos“ personažais. Ilona džiaugėsi, kad ne dažnai gauna tokią širdingą dovaną.

Po pietų rašytoja susitiko su „Atžalyno“ progimnazijos septintokais ir aštuntokais.  Vyko improvizuota užklasinio skaitymo pamoka. Visi daug dirbo ir buvo puikiai pasiruošę. Moksleiviai Kristupas, Dominykas ir Martynas (mokytoja Irena Gatelienė) pristatė knygos autorę ir jos knygą. „Sutikti eidą“ laimėjo paauglių ir jaunimo literatūros konkursą, pelnė IBBY Lietuvos skyriaus skirtą Prano Mašioto premiją, šiais metais dalyvauja Metų knygos rinkimuose paauglių grupėje.  Adrija ir Arvilė paskaitė ištrauką iš knygos ,,Sutikti eidą”. Rašytoja yra sakiusi: „Laikausi požiūrio, kad egzistuoja ne tik šita tikrovė arba, tiksliau sakant, kad ne viską, kas egzistuoja šioje tikrovėje, mes suvokiame.“  Kokią istoriją slepia tas paliktas ataušusios kavos puodelis? Norėdama tai išsiaiškinti knygos herojė Algė daug sužinos ir apie tai, kad išgalvota gali pasirodyti besą tikra. Kuris iš mūsų nenorėtų turėti atsidavusio draugo. Ar mums būtų svarbu iš kokio jis pasaulio? Moksleivės Laura, Ugnė ir Airida pažėrė gausybę klausimų autorei. Visiems buvo įdomu, kaip gimė sumanymas, kokie įvykiai, faktai knygoje yra iš pačios autorės gyvenimo. Šioje istorijoje yra paralelių su autorės sutiktais žmonėmis, mokinių pasakojimais (rašytoja daug metų dirbo lietuvių kalbos mokytoja). Aštuntokas Matas sakė, kad jam knyga patiko, ypač pabaiga, nes joje rašoma ką paaugliai mąsto ir jaučia.

Rašytoja pasakojo, kad jau gruodį skaitytojus pasieks nauja jos knyga „Verksnių klubas“. Tai istorija iš mūsų gyvenimo, istorija apie liūdesį. Juk, kaip teigia autorė, kartais iš juodžiausios tamsos į šviesą ištraukia vienas laiku pasakytas žodis, viena knyga…

Renginiai organizuoti, vykdant skaitymo skatinimo projektą ,,Nuo nemokėjimo skaityti iki negalėjimo neskaityti”. Projektą finansuoja Lietuvos Kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija.

Lolita Pliukštienė