Susitikimas su dailininku ir rašytoju Kęstučiu Kasparavičiumi

Širvintų I.Šeiniaus  viešojoje bibliotekoje svečiavosi dailininkas ir rašytojas Kęstutis Kasparavičius, žinomas ne tik Europoje, bet ir Amerikos žemyne bei Azijoje. Vaikams jis iliustravo 60 knygų, 16 iš jų parašė pats. Renginyje dalyvavo „Saulutės“ ir „Buratino“ darželių priešmokyklinio ugdymo grupių vaikai. Autorius pasakojo  jiems apie savo pirmuosius mokytojus – tėvelius, apie mokymąsi M.K.Čiurlionio  mokykloje,  chorinio dirigavimo skyriuje. Supratęs, kad vis dėlto pats mieliausias užsiėmimas yra piešimas, tai daro iki šiol.  Rašyti knygų tekstus pradėjo taip susiklosčius aplinkybėms: Taivane įvykus žemės drebėjimui, buvo sukviesta daug dailininkų iš viso pasaulio parašyti po istoriją  ir ją iliustruoti. Kęstutis rašė apie gyvūnus. Taip jau įvyko, kad  pirmos trys  jo knygos buvo išleistos kinų kalba, o tik vėliau – lietuvių. Pasakodamas apie knygos „Kaimynė už kampo“ išleidimą, dailininkas išsamiai, suprantamai ir labai įdomiai vedė vaikus tuo vingiuotu ir netrumpu  knygos gimimo keliu. Nuo pačios minties, kodėl gi neparašius knygos, kurios veiksmas vyksta Vilniuje, nuo  gatvių, namų fotografavimo, įvairiausių paveikslėlių paieškos internete, eskizų kūrimo iki teksto kūrimo, iliustravimo, maketavimo, koregavimo, išleidimo. Vaikai domėjosi viskuo: ar autorius dirba naktį, per kiek laiko gimsta knyga, kokios šalies vaikai labiausiai patiko, netgi kaip knygos po to pasiekia vaikus.

Autoriaus knygos išleistos 28 kalbomis. Daug kartų Kęstučio Kasparavičiaus iliustracijų parodos vyko įvairiose šalyse, iš kurių grįžo su prestižiniais diplomais ir prizais.  Antroje renginio dalyje mažieji  kartu su dailininku piešė ir spalvino  didelę  žirafą. Spalvinga, madinga ir labai šiuolaikiška žirafa apsigyvens bibliotekoje. Mūsų skaitytojai jai išrinks vardą. Vaikai taip pat galėjo spalvinti jau išleistų rašytojo knygų eskizus. „Manau, kad gera knyga vaikams turi būti ir gera knyga suaugusiems. Stengiuosi rašyti taip, kad knygą norėtųsi imti, vartyti, skaityti daug kartų, kad kaskart joje būtų galima surasti kažką nauja“, – sako menininkas.  „Buratino“ darželinukai padovanojo Kęstučiui Kasparavičiui pluoštelį jo knygų iliustracijų.

Gerbiamas svečias įteikė  bibliotekos padėkos raštus vaikams,  dalyvavusiems  kūrybinių darbų konkurse „Astridos Lindgren kūrinių herojai. Renginys organizuotas vykdant skaitymo skatinimo projektą „Nuo nemokėjimo skaityti iki negalėjimo neskaityti”.   Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

 

Lolita Pliukštienė