Pasaulinė poezijos diena

2000 metais UNESCO paskelbė kovo 21-ąją Pasauline poezijos diena. Pirmoji Poezijos diena paminėta Paryžiuje, kur yra UNESCO būstinė.

Poezija kilo iš liaudies šokių. Ritmuoti, rimuoti žodžiai buvo dainuojami grojant muzikai, šokant. Taip senovės žmonės išreikšdavo savo emocijas ir patirdavo iškrovą, atsipalaiduodavo.

„Poezija – tai sielos kalba. Kartais poeto lūpomis, regis, kalba visas pasaulis, kartais, atrodo, šaukia pati žemė“ (Justinas Marcinkevičius).

Lyriškai ir smagiai šią dieną paminėjome Viešojoje bibliotekoje. Svečiavosi Širvintų vaikų dienos centro vaikai su vadove Elena Petkūniene. Popietės metu vaikai kalbėjo apie poeziją, prisiminė jiems žinomų poetų eilėraščius, samprotavo apie poezijos prasmę, reikalingumą. Žaidimo forma buvo sprendžiamos įdomios užduotys. Ramutės Skučaitės, Janinos Degutytės ir kitų poetų eilėraščiuose reikėjo įrašyti trūkstamus žodžius, palyginti dainos tekstą su eilėraščiu, įminti eiliuotas mįsles, sukurti savo eilėraštį. Įdomios, kūrybiškumo reikalaujančios užduotys įtraukė visus renginio dalyvius. Jas kartu su vaikais sprendė ir laikinai einanti Viešosios bibliotekos direktorės pareigas Vaiva Daugėlienė, vyresnioji bibliotekininkė Lolita Pliukštienė, Širvintų vaikų dienos centro vadovė Elena Petkūnienė, centro darbuotoja Audronė Pilkienė.

Paskutinės užduoties metu vaikai pradžiugino savo kūrybiškumu skaitydami savo kurtus eilėraščius. Vaikų sumanumui, originalumui nebuvo ribų. Vaikai išsakė kritiką vieni kitiems, juk ne veltui sakoma, kad vaikų lūpomis kalba tiesa. Būdami tokie maži, kūrybingi dar kartą įrodė, kokie yra nuostabūs ir kaip brangina gimtąją kalbą. Džiugi nuotaika tvyrojo visą popietę, vaikų veiduose  žaidė šypsena, netilo balsų klegesys.

Renginiui baigiantis Širvintų vaikų dienos centro vadovė kartu su vaikais sudainavo vokiečių liaudies dainą „Širdie, ieškoti džiaugsmo eik“ vokiečių ir gimtąja kalbomis. Visiems renginio svečiams buvo įteikti bibliotekos rašikliai ir skirtukai.

Pasaulinę poezijos dieną paminėjome nuotaikingai, kūrybingai ir smagiai. Vaikai vaišinosi arbata ir sausainiais. Renginį vainikavo šiltas bendravimas, kuris dar labiau sustiprino vaikų ir suaugusiųjų draugystę.

Ugnė Trumpickaitė