,,Kita forma“ mūsų bibliotekoje

Rugsėjo 16 d. Širvintų viešojoje bibliotekoje vyko VšĮ „RV Agentūra“ ir VšĮ „Žaliasis taškas“ organizuojamo projekto renginys „Kita forma“.

Renginio metu buvo perskaitytos dvi paskaitos: ,,Kita forma – kitoks požiūris į atliekas” (paskaitą skaitė „RV Agentūra“ direktorė Vaida Griškevičienė) bei ,,Rūšiuoti – tai nesudėtinga” (paskaitą skaitė VšĮ „Žaliasis taškas“ atstovė Liepa Vaitkevičiūtė). Po pranešimų vyko Eko dirbtuvės (dirbtuves vedė „RV Agentūra“ dailininkė, edukologė Rūta Mikalonytė). Jų metu buvo galima pasigaminti knygas tausoti padėsiančius daugkartinius knygų aplankus ir žaismingus skirtukus.

Šio įdomaus renginio metu „RV Agentūra“ direktorė ir projekto „Kita forma“ iniciatorė Vaida Griškevičienė susirinkusiems pristatė vartotojiškos kultūros alternatyvas. Pasakojo apie atliekų rūšiavimą, perdirbimą ir kokia to nauda. Paskaitos metu parodė ir pateikė pavyzdžių, kaip perdirbtos ir nesunaudotos įvairios rūšies atliekos virsta meno kūriniais, baldais, papuošalais, elektronikos prietaisais ir kt. Pristatė ir parodė užsienio ir Lietuvos  įmonių, dizainerių bei menininkų perdarytus gaminius.

Buvo labai įdomių perdarytų gaminių, tokių kaip iš padangų ar vyriškų kostiumų pagamintos rankinės, iš kamštelių ir sagų – papuošalai, iš stiklo – interjero detalės, iš kartono – baldai, iš vinilinių plokštelių – laikrodžiai.

VšĮ „Žaliasis taškas“ atstovė Liepa Vaitkevičiūtė labai išsamiai papasakojo apie rūšiavimą. Supažindino su rūšiavimo taisyklėmis ir mitais bei pristatė Žaliojo taško programėlę, kurią galima įsidiegti į mobilųjį telefoną. Ši programėlė labai padeda rūšiuojant atliekas.

Po kiekvienos paskaitos susirinkusiems buvo užduodami klausimai. Teisingai atsakiusieji buvo apdovanoti prizais.

Antroji renginio dalis buvo Eko dirbtuvės, kurias vedė dailininkė, edukologė Rūta Mikalonytė. Eko dirbtuvių metu iš įvairios rūšies atliekų bibliotekos darbuotojos, pasitelkusios savo kūrybiškumą, gamino knygas padėsiančius tausoti aplankus ir skirtukus.

Renginys buvo įdomus ir naudingas. Įgytas žinias galėsime panaudoti darbe. Laikinai viešosios bibliotekos direktorės pareigas einanti Vaiva Daugėlienė dėkojo viešnioms ir įteikė atminimo dovanas.

 Laikas nepastebimai ištirpo, nutilo balsų klegesys. Renginiui pasibaigus vis dar galėjai jausti tą gaivų, spalvingą, harmonijos ir kūrybiškumo kupiną orą.

 

Bibliotekininkė Ugnė Trumpickaitė