Te skamba lietuviškas žodis

    Tėvynė – šalis, kurioje augame, tobulėjame, išminame žingsniais kiekvieną takelį ir, kad ir kur bebūtume, kaip paukščiai, vėl sugrįžtame. Tai žodis, kuriame sutelpa daugybė emocijų: meilė, vienybė, ryžtas, taika, kova, pasiaukojimas, sielvartas ir t.t… Lietuva – nedidelė, net ir ne visiems žinoma valstybė, tačiau mums, šios šalies gyventojams, ji atstoja visą pasaulį. Ne vienam suspaudžia širdį prisiminus sunkią, nepriklausomybės kovomis paženklintą praeitį. Kiekvienais metais, kelis kartus per metus, prisimename ir pagerbiame vieną ar kitą įvykį. Visai neseniai, rugpjūčio 23 dieną, minėjome „Juodojo kaspino“ dieną.

    Širvintų miesto ir rajono bibliotekose buvo eksponuojami 1989 metų rugpjūčio 23 dienos įvykius atspindintys dokumentai. Įspūdingiausias, gniaužiantis kvapą ir suvienijantis visų širdis – Baltijos kelias. Būtent šiai dienai, Baltijos šalių vienybės atminimui, viešosios bibliotekos Družų filiale, vyko „Meninio skaitymo konkursas“, skirtas Baltijos keliui, Lietuvos įvykiams atminti. Vaikų lūpomis skambėjo lietuviškas žodis, gaudė poezijos natos ir širdį glostė moksleivių reiškiamos mintys apie tėvynę Lietuvą. Gera grįžti į tuos laikus, alsuoti meile savo šaliai ir nuolatos puoselėti tikrąsias vertybes šių dienų moderniame pasaulyje. Džiugu matyti vaikų šypsenas apdovanojimų metu. Renginį stebėjo kompetentinga komisija: Vaiva Daugėlienė ir Dalia Taparauskienė. Būtent jų dėka buvo paskelbtos prizinės vietos bei išreikšta padėka visiems dalyvavusiems. Sunkiausiai išrinkta pirmoji vieta, kadangi kilo dilema dėl dviejų merginų, kurių deklamavimo galia tokia stipri, jog „šiaušėsi net kūno oda“. Tad vienbalsiai, šios vietos prizininkėmis paskelbtos abi merginos, kurios yra sesės: Liveta Grinytė ir Gabrielė Grinytė. Antrąją vietą iškovojo Karolina Radžiūnaitė , trečioje liko Dovydas Paciūnas. Likusieji gavo padėkos raštus ir daugybę saldžių prizų.

    Penktadienio karšta popietė Družuose nuskambėjo kiek kitaip nei įprastai. Džiugu, kad vis dėl to vaikai nepatingėjo, išmoko deklamuoti gan sunkius eilėraščius ir tokią saulėtą dieną atvyko čia, o ne mirko vandens telkiniuose bei lepinosi saulės spinduliais. Liūdna, kad kas kartą organizuojamame renginyje pasigendama daugiau lankytojų, o ypač vaikų tėvelių, juk jų palaikymas svarbiausias… Tokiais momentais kyla klausimas: kam to reikia, kam reikia gaišti laiką ir kažką organizuoti, jei žmonėms to nereikia? Bet kai nieko nedarai, tada žmonės ,,bamba”, kad visos įstaigos uždarytos, trūksta veiklos, o ypač vaikams, bet patys nė piršto ne pajudina. Ši dilema buvo ir bus dar ilgai, kol žmonės nepakeis savo požiūrio ir nepajudės iš šiltų vietų… Tačiau turim, ką turim, širdis džiaugiasi net ir kelių klausytojų dėmesiu ir būtent dėl jų verta stengtis.

Širvintų viešosios bibliotekos Družų filialo vyr. bibliotekininkė Odeta Kuročkina