Antonio Perea fotografijose – Musninkų krašto žmonių portretai

Gegužės 27 dieną Širvintų viešojoje bibliotekoje vyko fotografo iš Ispanijos Antonio Perea darbų parodos atidarymas. Po nuotaikingų  Vaido Lengvino atliekamų dainų savo kūrybinio proceso įspūdžiais dalinosi parodos autorius. „Iš pirmo žvilgsnio Musninkų krašto žmonės atrodė šalti ir užsidarę, tačiau ilgiau pabendravęs pamačiau, kokie jie draugiški, nuoširdūs ir svetingi ,“ – sakė Antonio. Jis dėkojo musninkiečiams už jų geranoriškumą, kantrybę, supratingumą. Padaryti gerą kadrą nėra paprasta. Kiekviena fotografija yra tarsi nebylus pokalbis su žmonėmis, jų vidinio pasaulio, jausmų fiksavimas. Autorius iš maždaug 500 fotografijų ekspozicijai išrinko labai mažą dalį. Likusias pažadėjo elektroniniu paštu išsiųsti nuotraukų herojams.

 „Kita stotelė – Musninkai“ – tokį  pavadinimą savo parodai sugalvojo fotografas.  Antonio Perea  kilęs iš Sevilijos miesto, šiuo metu  studijuoja fotografiją Sevilijos menų mokykloje. Jis  yra prestižinių fotografijos parodų Niciarte, Decencaje laureatas. Idėją nufotografuoti Musninkų miestelio gyventojus Antonio pasiūlė musninkietė Živilė Jankauskaitė. Ji parašė projektą, pakvietė fotografą mėnesio stažuotei į Musninkus. Taip gražios, obelų žiedais pasipuošusios gamtos fone gimė Musninkų miestelio gyventojų portretai. Antonio be galo sužavėjo medinių   namų architektūra, todėl  kai kurių  žmonių   fotografijos  darytos namų aplinkoje.

„Projekto pradžioje Antonio  fotografuoti vaikščiojo kartu su vertėja. Ji padėjo susikalbėti su gyventojais, paaiškino jiems fotografo pageidavimus. Vėliau vaikščiojo vienas, su „fotomodeliais“ susikalbėjo tiesiog ženklais. Jis nesijautė svetimšaliu, nes jautė miestelio žmonių palankumą ir palaikymą,“ – pasakojo Musninkų miestelio bendruomenės pirmininkė Jadvyga Kielienė. Nemaža dalis musninkiečių atvyko į parodos atidarymą, kad dar kartą padėkotų autoriui už bendrą darbą, palinkėtų jam geros kloties tėvynėje.  Šiltus padėkos žodžius išsakė ir Viešosios bibliotekos direktorės pareigas laikinai einanti Vaiva Daugėlienė, kurios tėvelių nuotrauka taip pat eksponuojama parodoje.

Šis Antonio projektas baigėsi. Jis išvyksta į Ispaniją, išsiveždamas  pačius šilčiausius prisiminimus ir norą sugrįžti į mūsų kraštus. Tegu tik musninkiečiai parašo dar vieną projektą…

Skaitytojų aptarnavimo ir vaikų literatūros skyriaus vedėja
Almutė Kanapienienė