Susitikimas su rašytoja ir iliustratore Lina Žutaute

Širvintų viešojoje bibliotekoje lankėsi vaikų rašytoja ir dailininkė Lina Žutautė. Renginyje dalyvavo Širvintų pradinės mokyklos 3a kl. (mokytoja Adelė Gelažunienė), 2a kl. (mokytoja Nijolė Miliauskaitė) mokiniai, Musninkų A.Petrulio gimnazijos  ir Kernavės pradinio ugdymo skyriaus pradinukai (mokytojos Danguolė Blusevičienė ir Asta Jurkevičienė). Trumpai prisiminus visų pamėgtą Kakę Makę, autorė šįkart pasakojo rimtos knygos „Ferdinandas ir Pū“ gimimo istoriją. Mintis parašyti šią knygą kilo, nes namie gyveno katinas Morka, šuo Pipa, kuriuos rašytoja įvardijo kaip geriausius savo bendradarbius. Šią knygą Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos Lietuvos  skyrius 2012 metais  pripažino kaip geriausią knygą vaikams. Pagrindiniai herojai katinas Ferdinandas, žavintis savo nepriklausomybe ir šunelis Pū, visiems keliantis simpatijas. Kiti personažai apgavikas zuikis Plovas, ežys Kanceliarijus, intrigantė varlė Pliarutė, višta Petunija taip pat yra įsimintini ir ryškūs. Antroje knygoje „Ferdinandas ir Pū: Žygis į Australiją“, kurią buvo skaitę dauguma renginio dalyvių, be kelionių, nuotykių, išbandymų, nusivylimų ir atradimų, paliečiamos tokios skaudžios temos kaip žmonių santykis su gyvūnais, draugystės vertė ir gyvenimiška išmintis. Susitikimo metu nebuvo autorės monologo: vaikams teko susimąstyti, ar jie turi mirtinai geriausią draugą, koks jų  daiktas yra didžiausias turtas. Kiek vaikų būtų pasiryžę atiduoti šį daiktą už geriausio draugo išlaisvinimą? Deja, galbūt tik pusė. Lina Žutautė užčiuopia gilesnius dalykus, ne tik literatūrinę fantaziją.

Renginio dalyviams buvo pasiūlyta nelengva užduotis:  sukurti ketureilį iš nieko nereiškiančių žodžių. Tai ne tik žaidimas kalba, bet ir vaizduotės ugdymas.

Autorė  papasakojo ir perskaitė ištrauką iš naujai rašomos knygos „Kniūkiai“. Ar jums yra taip nutikę, kad dingtų skalbiamos kojinės? Ar žinote, kiek jos pasisavina jūsų energijos? Ši, siaubo elementus mėgstantiems knyga, turėtų skaitytojus pasiekti kitais metais.

Rašytoja Lina Žutautė ir laikinai einanti VB direktorės pareigas Vaiva Daugėlienė įteikė padėkas ir suvenyrus kūrybinių darbų konkurso „Pažink biblioteką“ dalyviams.

Musninkų A.Petrulio gimnazijos pradinukai padovanojo autorei jos knygų herojų piešinius.

Autografas atminimui ir pažadas susitikti, kai nauja knyga pasieks vaikus. Beje, Kakės Makės gerbėjai taip pat nebus nuvilti. Šios serijos knygos dar džiugins vaikus.

Renginys organizuotas vykdant skaitymo skatinimo projektą „Nuo nemokėjimo skaityti iki negalėjimo neskaityti“, kurį remia Kultūros taryba.

Lolita Pliukštienė