Profesorius S. Čaplinskas: apie COVID-19 ligą ir jos grėsmes visuomenei

Koronavirusas vis didesnį nerimą kelia ir Lietuvoje. Kovo 12 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos TV studijoje įrašyta Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktoriaus prof. dr. Sauliaus Čaplinsko paskaita apie koronavirusą ir jo keliamą grėsmę.

Pasakodamas apie naująją COVID-19 ligą, prof. dr. S. Čaplinskas detaliai paaiškino apie šios ligos sukėlėją – koronavirusą, ligai būdingus simptomus bei jos plitimo ir gydymo perspektyvas. Profesorius pabrėžė, kad COVID-19 sukeliantis virusas plinta nuo užsikrėtusio žmogaus žmogui oro lašeliniu būdu esant nedideliam atstumui tarp žmonių (iki 2 metrų) ir jis išlieka gyvybingas ant sausų neorganinių medžiagų paviršių, kurie gali tapti užkrato šaltiniu. Tačiau teigiamas aspektas yra tas, kad virusas nesunkiai sunaikinamas naudojant tiek muilą, tiek kitas dezinfekcines priemones.

Nustatyta, kad COVID-19 plinta 8 kartus sparčiau nei gripas, tad vienos iš efektyviausių priemonių jam stabdyti – ligonių izoliavimas ir sąlytį turėjusių asmenų identifikavimas. Vis dėlto ligos valdymą sunkina koronaviruso infekcijos inkubacinis laikotarpis (iki 14 dienų) ir silpni ar ilgai nepasireiškiantys klinikiniai ligos požymiai. Paprastai žmonės vieni kitus užkrečia esant jau išreikštai klinikinei stadijai, o mirštama dažniausiai nuo komplikacijų – sunkaus plaučių uždegimo. 80 proc. užsikrėtusiųjų serga lengva forma, 15 proc. – sunkia forma ir patenka į ligoninę, o 5 proc. išsivysto kritinė sveikatos būklė (miršta kas antras iš jų). Sunkiausiai serga vyresnio amžiaus žmonės ir sergantieji lėtinėmis ligomis.

Čaplinskas supažindino su galimybėmis kurti vakciną nuo šio viruso, apžvelgė dabartinę ligos plitimo situaciją ir pristatė galimus COVID-19 plitimo scenarijus. Anot profesoriaus, tikėtina arba vėliau prasidedanti pandemija, arba šio viruso sukelta infekcija taps sezonine liga. Tikimasi, kad atėjus vasarai viruso plitimas sumažės. Prislopinti ir atitolinti susirgimų bangą padeda aktyvios ankstyvos prevencijos priemonės leidžiančios tinkamai pasirengti galimam protrūkiui.

Profesorius S. Čaplinskas taip pat apžvelgė prevencines priemones ir atsakė į dažniausius gyventojų klausimus.

Visą paskaitos įrašą galima peržiūrėti: