Užsiėmimas „Mano namai – lietuvių kalba“

UNESCO nutarimu Tarptautinė gimtosios kalbos diena švenčiama nuo 2000-ųjų metų. Kadangi kalbos yra laikomos kultūriniu paveldu, jos turi būti saugomos, puoselėjamos ir palaikomos. Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje vyko užsiėmimas „Mano namai – lietuvių kalba“, skirtas šiai dienai paminėti. Jame dalyvavo Širvintų pradinės mokyklos 2a klasės mokiniai su mokytoja Nijole Miliauskaite.

Užsiėmimą pradėjo bibliotekininkė Ugnė Trumpickaitė gražiu Ramutės Skučaitės eilėraščiu – „O žodžiai – iš tėvų“. Vyresn. bibliotekininkė Lolita Pliukštienė pasakojo antrokams apie Tarptautinę gimtosios kalbos dieną, kuri švenčiama jau 20 metų, apie gimtosios kalbos svarbą kiekvieno mūsų gyvenime, apie pirmąją lietuvių kalba išspausdintą Martyno Mažvydo knygą „Katekizmas“. Puoselėti savo kalbą vaikai gali skaitydami knygas, ir bent jau telefone rašydami tekstines žinutes netrumpindami ir nerašydami žodžių „šveplai“.

Keturios komandos turėjo atlikti po keturias užduotis: teisingai užbaigti patarles, įminti mįsles, surasti paslėptą sakinį, parinkti paveiksliuką, kuris atitinka teisingą patarlės prasmę. Laukdami galutinių rezultatų, vaikai mėgino išmąstyti frazeologizmų reikšmes.  Kiekviena komanda buvo gerai pasiruošusi, tačiau dviems komandoms iki sėkmės būti geriausiems šiek tiek pritrūko.

 Surinkusios po 10 taškų, nugalėjo „Agentų“ ir „Nindzių“ komandos. Vaikai nuoširdžiai džiaugėsi, netilo juokas, plojimai, džiugūs šūksniai! Nugalėtojams buvo įteikti moliniai magnetukai, kuriuose išraitytas žodis – LIETUVA. Norėdama vaikus paskatinti daugiau skaityti, Igno Šeiniaus viešoji biblioteka  padovanojo 2a klasės bibliotekėlei naujų knygų.

Užsiėmimas buvo prasmingas ir naudingas. Mūsų kalba gyva, kol gerbiame ir puoselėjame ją. Mes linkime vaikams branginti, saugoti, mylėti gimtąją kalbą, nes kalba ne tik mūsų, bet ir visos tautos turtas.

Ugnė Trumpickaitė