SAUGESNIO INTERNETO SAVAITĖ

Lietuvoje vasario 10-15 d. skelbiama Saugesnio interneto savaitė. Igno Šeiniaus viešoji biblioteka jungiasi prie šios pasaulinės iniciatyvos, kurios tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį, ypač vaikų ir jaunuolių, naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis.

Vasario 10d. besinaudojantys kompiuteriu vaikai sprendė Draugiško interneto testus „Ar esi saugus internete?“ O vasario 11d. su susirinkusiais vaikais kalbėjomės apie saugų naudojimąsi internetu, kad reikia būti itin atsargiems ir budriems. Bibliotekininkė Alina Griškevičienė pristatė vaikams saugaus elgesio internete taisykles. Kalbėdamiesi apie saugumą internete, vaikai įsitraukė į naudingą ir reikalingą diskusiją. Taip pat šios popietės metu jie skaitė ištrauką iš Mažvydo Palangos knygos „Dūzgė ir pavojinga informacija“. Popietei baigiantis jie kūrė kolektyvinį darbą, skirtą šiai saugesnio interneto savaitei paminėti, kurį nutarė pavadinti – „Saugaus interneto vazonas“.

Vasario 12d. mūsų bibliotekos skaitytojai ir toliau tikrino savo žinias apie saugumą internete spręsdami Draugiško interneto testus „Ar esi saugus internete?“. Drauge su bibliotekininke Ugne Trumpickaite toliau skaitė ištrauką iš Mažvydo Palangos knygos. Ištraukoje pasakojama apie  mergaitės Dūzgės sukurtą eilėraštį, bet ji nenurodė savo autorystės ir juo pasidalijo kiti vaikai visoje mokykloje. Toje ištraukoje parašytas ir pamokymas, kad reikia visada nurodyti savo autorystę. Aptarė kitas saugaus interneto taisykles, apie kurias dar nesikalbėjo. Jaunoji bibliotekos skaitytoja Luknė Mikaitė paskaitė savo kūrybos eilėraštį „Laukiamas svečias“ ir pasekė savo kūrybos pasaką apie dvejetukininką berniuką. Šios dienos popietei baigiantis vaikai kūrė kolektyvinį darbą, kuriame jie įkomponavo ir dekoravo 10 saugaus interneto taisyklių.

Taip pat Saugesnio interneto savaitės metu, vasario 10, 11 ir 13 dienomis buvo klausomasi tiesioginių transliacijų. Vasario 10 d. – „Influenceris” – ar tikrai svajonių gyvenimo būdas?“, vasario 11 d. – „Sukčiai internete: kaip apsisaugoti“ ir vasario 13 d. – „Sekstingas: žaidimas ar nusikaltimas?“ Vasario 12-13 d. vyko skaitmeninio raštingumo mokymai pažengusiems. Mokymų tema – „Būkime saugūs internete“.

Lygiai prieš savaitę Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje apsilankė Širvintų rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Ginta Čepienė. Ji su bibliotekoje esančiais vaikais kalbėjosi apie saugesnio interneto savaitę, skatino atsakingai ir atsargiai naudotis internetu, patarė, kaip netapti nusikaltimų elektroninėje erdvėje auka, klausė ar vaikai nebuvo susidūrę su elektroninėmis patyčiomis ir davė naudingų patarimų, kaip to išvengti, kur kreiptis ir kaip apsisaugoti. Ginta Čepienė įteikė vaikams informacinius lankstinukus su labai naudinga ir svarbia informacija, kuri reikalinga norint apsisaugoti nuo sukčių elektroninėje erdvėje ir kt.

Ugnė Trumpickaitė