Rytmetys „Mano gimtosios Širvintos“

Šį rytą Širvintų Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje svečiavosi l/d „Boružėlė“ „Spindulėlių“ grupės vaikučiai su auklėtoja Violeta Rinkevičiene  ir auklėtojos padėjėja Valerija Repečkienė. „Spindulėlių“ grupės vaikučiai visą šią savaitę yra paskyrę susipažinimui su Širvintų miestu, todėl jų apsilankymas  Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje buvo neatsitiktinis.

Iš pradžių vaikai apžiūrėjo Vaikų literatūros skyriuje eksponuojamas parodas, garsines knygas, sužinojo kaip tapti bibliotekos skaitytojais, o vėliau prasidėjo įdomiausia dalis – jie klausėsi bibliografės Vytos Matukaitienės pasakojimo apie Širvintas.

Vyta Matukaitienė papasakojo vaikams legendą apie Širvintų miesto vardo kilmę, supažindino su Širvintų herbu ir jo reikšme, pasakė, kada pirmą kartą buvo paminėtas Širvintų miestas – 1475m., kai buvo pastatyta bažnyčia. Vaikai susidomėję klausėsi ir apie miesto centre rašytojo, publicisto, žymaus visuomenės veikėjo Igno Šeiniaus vardu pavadintą gatvę, kurioje yra įsikūrusi to paties rašytojo vardo Viešoji biblioteka ir Kultūros centras. Toje pačioje gatvėje visuomenės ir savivaldybės vadovų pastangomis atidengtas paminklas šiam Širvintų krašto šviesuoliui, rašytojui, diplomatui Ignui Šeiniui. Šio paminko „Regiu Lietuvą“ autorius – Kernavėje gyvenantis skulptorius Henrikas Orakauskas. Vyta Matukaitienė pristatė vaikams ir reikšmingiausius miesto objektus, kuriuos kvietė būtinai aplankyti ir apžiūrėti. Vyta Matukaitienė kvietė vaikus apžiūrėti medžio skulptūrų parką „Briedžių takas“, pakeliauti pėsčiųjų taku palei tvenkinį, persikelti naujuoju tiltu į kitą upės Širvinta krantą, vasarą išmėginti vandenlenčių parko pramogas, sustoti pažaisti žaidimų aikštelėje „Vaikystės stotelė“ prie savivaldybės pastato, išmėginti lauko batutus, aplankyti atnaujintą Jaunimo sodą, pasivaikščioti palei Šimtmečio parką (einant Plento gatve), atkreipti dėmesį į akmenines skulptūras mieste, bei aplankyti paminklą, skirtą žuvusiems už Lietuvos Nepriklausomybę, kuris yra prie bažnyčios ir kt.

Bibliografė taip pat priminė, kad šiais metais Širvintų miestas švęs 545 metų sukaktį. „Spindulėlių“ grupės vaikučiai atidžiai klausėsi ir vėliau atsakinėjo į užduodamus klausimus. Atidžiausiai klausėsi Domantas Grybauskas, kuris aktyviausiai atsakinėjo į klausimus.

Antroje rytmečio dalyje vaikai spalvino iliustracijas iš Martyno Vitkūno knygos „Viduramžių Kernavė“ ir su nekantrumu laukė trečiosios apsilankymo bibliotekoje dalies – kai galėjo išmėginti visus kiek tik įmanoma Vaikų literatūros skyriuje esančius stalo žaidimus.

Rytmetys buvo gražus ir šiltas, vaikų klegesys, juokas dar ilgai netilo. Smagu, kad vaikai jau darželyje yra pažindinami su gimtojo miesto istorija ir kitais svarbiais faktais apie gimtąsias Širvintas.

Ugnė Trumpickaitė