Metų Knygos rinkimai

Metų knygos rinkimai vyksta kasmet nuo 2005 m. ir jau tapo svarbiu tradiciniu Lietuvos kultūros įvykiu. Ši akcija buvo įtraukta į 2006 m. Vyriausybės patvirtintą Skaitymo skatinimo programą. Metų knygos rinkimus inicijavo Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija ir ją rengia kartu su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija bei Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka.

Šios akcijos idėja – pristatyti geriausius praeitais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius vaikų, paauglių, suaugusiųjų ir poezijos knygų kategorijose. 2018 m. įtraukta penkta kategorija – publicistikos ir dokumentikos. Akcijos metu skaitytojai iš ekspertų komisijos pasiūlytų knygų išrenka Metų knygas šiose kategorijose.

Širvintų Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje vyko pokalbiai apie 2019 metais išleistas ir Metų knygomis nominuotas knygas. Svečiavosi Širvintų vaikų dienos centro vaikai: Saulė Kaupaitė, Oksana ir Lina Gavrilovaitės, Kotryna Raišytė, Jonė Jastremskaitė, Austėja Stakauskaitė, Augustas ir Deividas Česnakai, Audrius Petrašiunas ir jų vadovė Audronė Pilkienė. Bibliotekininkės kartu su vaikais pristatė ir aptarė knygas, kurias jie jau perskaitė. Buvo pristatytos vaikų kategorijoje tarpusavyje besivaržančios knygos: Tomo Dirgėlos „Benas – sapnų siuvėjas“ (Lolita Pliukštienė), Vytauto V. Landsbergio „Pūkis karalius“ (Alina Griškevičienė ir Kotryna Raišytė), Pauliaus Norvilo „Strykt pastrykt!”(Oksana Gavrilovaitė ir Kotryna Raišytė), Ignės Zarembaitės „Stebuklingi senelio batai“ (Jonė Jastremskaitė), Dovilės Zavedskaitės „Lietus ir skafandras“ (Austėja Stakauskaitė ir Oksana Gavrilovaitė). Bibliotekininkė Lolita Pliukštienė vaikams trumpai pristatė ir knygų autorius.

 Šiam susitikimui vaikai labai kruopščiai ruošėsi, susidomėję klausėsi ištraukų ir pasakojimų iš knygų, įsitraukė į įdomią diskusiją, rinko labiausiai nusipelniusią laimėti knygą. Popietė buvo įdomi, pripildyta įvairių minčių iš knygų, šiltų emocijų ir malonaus tarpusavio bendravimo. Buvo labai įdomu sužinoti, ar įmanoma susiūti sapnus ir kokia adata reikia tai padaryti, kaip veikia stebuklingi senelio batai, kaip kiškis Steponas išleido savo pirmąją knygą ir jo pavyzdžiu pasekė kiti miško gyvūnai. O kaip smagu buvo pasiklausyti apie lapiuką Pūkį bei išgirsti istoriją apie nepaprastai gražią mergaitės su skafandru ir lietaus draugystę.

Renginio metu vaikai kalbėjosi ir diskutavo apie knygų skaitymo svarbą ir naudą. Jie dalijosi mintimis, kokias knygas dar skaito, kokios jiems labiausiai patiko ir išliko atmintyje. Įkvėpti Pauliaus Norvilo knygos „Strykt pastrykt“ herojaus kiškio Stepono  vaikai sugalvojo sukurti savo paveikslėlių  knygą. Atsisveikindami mūsų jaunieji skaitytojai pažadėjo perskaityti ir kitas Metų knygos rinkimuose vaikų kategorijoje besivaržančias knygas, kurių dar neskaitė.

 Vis dar vyksta Metų knygos rinkimai, todėl kviečiame vaikus ir jaunimą skaityti ir balsuoti už patikusią knygą apsilankius internetiniame puslapyje: http://metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt/

Ugnė Trumpickaitė