Poezijos ir muzikos improvizacijų spektaklis „TYLOS SODAI“

„TYLOS SODAI“ – poezijos ir muzikos improvizacijų spektaklis, sukurtas pagal aktorės ir scenarijaus autorės Birutės Mar mylimų lietuvių poetų – Donaldo Kajoko, Jono Strielkūno, Reginos Katinaitės – Lumpeckienės, Marcelijaus Martinaičio, Justino Marcinkevičiaus, Pauliaus Širvio ir pačios Birutės Mar eiles. Spektaklyje skamba netikėtų dermių kompozitoriaus Antano Kučinsko sukurtas garso takelis, birbynininko Egidijaus Ališausko muzikinės improvizacijos.

Svečiai susirinkusius apgaubė išskirtiniu poezijos ir muzikos švelnumu, trapumu ir suteikė galimybę leistis į nepaprastą kelionę… Žymių Lietuvos poetų eilėraščiai leido mintimis nukeliauti kitur, pabūti  su savo mintimis, pasimėgauti buvimu čia ir dabar… pasimėgauti buvimu tik toje akimirkoje, kai laikas ir viskas aplinkui sustoja… „mes taip skubame, pabūkime šį vakarą kartu, tegu tai būna tarsi bendra mūsų visų meditacija su eilėraščiais ir muzika“, – sakė aktorė Birutė Mar.

Susirinkusieji su malonumu leidosi į šią kelionę, kurioje buvo girdimas kiekvienas atodūsis, lėtas tylus kvėpavimas, širdies dūžis.

 „Mūsų programa „TYLOS SODAI“ yra sukurta pagal mano mylimų poetų eiles. Visada norėjau skaityti savo ir kitų kurtas eiles skambant gražiai muzikai. Egidijus Ališauskas yra vienas iš geriausių Lietuvos birbynininkų ir jo gražus instrumentas – birbynė, tokia lietuviška fleita labai dera su poezija. Kodėl „TYLOS SODAI“? Man visada regėjosi iš kur ateina ta poezija? Visada turi labai labai nutilti ir pabūti su SAVIMI, kad parašytum vieną ar kitą eilėraščio eilutę. Ir tikriausiai visa poezija, pasak Donaldo Kajoko, ateina iš TYLOS. Visi eilėraščiai yra kažkur erdvėje ir kai poetas nutyla, susikoncentruoja gali išgirsti tas eilutes ir belieka tik jas užrašyti. Ir dar kodėl TYLOS SODAI, nes… man poezija visados prasidėdavo iš tylos – iš ten ateina kitokie žodžiai. Žodžiai, kuriais tyliai ištariame tai, kas svarbiausia. Taip gimsta eilėraščiai – popieriuje ir scenoje…“ susirinkusiems sakė aktorė Birutė Mar.

Vakaras buvo nepaprastai ramus, nors už lango ir šaltas ruduo. Eilėraščiai apie angelus, meilę, viltį, šv. Kalėdų laukimą leido mums visiems pabūti tikrų tikriausiame, užburiančiame Tylos Sode.

Renginys vyko bibliotekai vykdant projektą „Kelionė link dvasios stiprybės ir gyvenimo pilnatvės“, kurį finansuoja Kultūros taryba ir LR kultūros ministerija.

Ugnė Trumpickaitė