Kita širmos pusė su režisieriumi Rimu Driežiu

Artėja lapkričio 16 –oji, Tarptautinė  tolerancijos diena, kuri minima nuo 1995 m., kai UNESCO šią dieną paskelbė Tarptautine tolerancijos diena. Šią dieną skatinama atkreipti visuomenės dėmesį į skirtingų nuomonių, skirtingų tautybių žmonių, sergančiųjų ir turinčių problemų toleranciją.

Bendradarbiaujant Širvintų ,,Atžalyno“ progimnazijai su Ukmergės ,,Ryto“ specialiąja mokykla, bibliotekoje vyko kūrybinis užsiėmimas „Kita širmos pusė“ su Vilniaus „Lėlės“ teatro režisieriumi, lėlininku Rimu Driežiu, skirtas šiai dienai paminėti.

2019 metų Tolerancijos dienos idėja – Tolerancijos švyturys 2019 metų Tolerancijos dienos idėja – Tolerancijos švyturys. Švyturys kaip simbolis reiškia pagalbą, nes rodo kelią laivams, ieškantiems kranto, padeda neužplaukti ant seklumos. Taip ir žodis tolerancija, savo prasme reiškia pakantumą, suteikia žmonėms gebėjimą visuomenėje sugyventi taikiai, priimti kitokį žmogų, kitokius požiūrius.

Šiandien žinomas Lietuvos lėlininkas Rimas Driežis buvo tas Tolerancijos švyturys, kuris pasitelkdamas lėlių teatrą kaip priemonę suteikė progą pažvelgti iš kitos pusės, parodė, kokia yra ta kita širmos pusė, taip kvietė būti tolerantiškais. Režisierius akcentavo pirmojo lietuvių teatrinių lėlių paminėjimą spaudoje 15a. pab. ir  profesionalaus teatro atsiradimą 20a. 2-3 dešimtmetyje. Iš šešėlių teatro atsiradęs kinas, nors šiandien labai populiarus, nepajėgė išstumti lėlių teatro. Rimas Driežis parodė mokiniams per mirioramą nupieštą filmą apie lietuvių Kaukus, supažindino mokinius su lėlių teatro lėlėmis ir jų rūšimis, papasakojo,  kokių jų būna, parodė kaip jos valdomos. „Atžalyno“ progimnazijos mokinė Rugilė Jurevičiūtė panoro išmėginti lėlę „fantošą“ ir  įkūnyti Bobutaitę. Režisierius Rimas Driežis, pasitelkdamas teatro improvizacijas, parodė dvi lazdelines lėles – gaisrininką Joną ir bufetininkę Birutę, kurie buvo KITOKIE, bet išsirinko vienas kitą, pamilo ir gyveno ilgai ir laimingai. Savo ieškojimais lėlininkas ne tik pagrindė, bet ir užtvirtino lėlių teatro poreikį vaikams. Ir prie viso šito vaikams labai reikia pasakų, kažkokio mitologinio atliepimo į tai, ko nėra. Mitologizuota sąmonė vaikui aplinkoje yra būtina ir ją reikia palaikyti, nes vaikams to reikia.

Vaikų literatūros skyriaus vyren. bibliotekininkė Lolita Pliukštienė dėkojo svečiams ir įteikė atminimo dovanėles. Ukmergės ,,Ryto“ specialiosios mokyklos atstovė įteikė režisieriui Rimui Driežiui dovaną – medinį motociklą, kurį iš medžio padarė vienas iš mokyklos mokinių. O „Atžalyno“ progimnazijos socialinė pedagogė Renata Gasparavičienė padovanojo suvenyrus su mokyklos simbolika.

Renginys vyko vykdant projektą „Ieškoti, pažinti, pamėgti“, kurį finansuoja Kultūros taryba, LR kultūros ministerija ir Širvintų rajono savivaldybė.

Ugnė Trumpickaitė