Bartkuškio mokykloje-daugiafunkciame centre svečiavosi dailininkas, rašytojas Kęstutis Kasparavičius


Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus savivaldybės viešoji biblioteka vykdo projektą „Regioninės edukacinės dirbtuvės „Menų dūzgės“ vaikams kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Širvintų rajono savivaldybės administracija.

Spalio 14 d. Bartkuškio mokykloje-daugiafunciame centre svečiavosi Kęstutis Kasparavičius – Lietuvos grafikas, knygų iliustratorius, rašytojas. 1972 m. M. K. Čiurlionio meno mokykloje baigė choro dirigavimo specialybę, 1981 m. baigė dizainą Lietuvos dailės institute. Nuo 1988 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys.

Iliustravo apie 60 kitų autorių knygų, pats parašė ir iliustravo 17 knygų vaikams. Iliustracijų pagrindinė technika – pieštukas ir akvarelė. Jose perteikiama literatūros personažų charakterių įvairovė, dažnai sužmoginami gyvūnai, būdingi subtilūs pastelinių spalvų deriniai, pustoniai, detalizuoto realistinio piešinio ir fantastinių elementų derinimas. Pelnė įvairių apdovanojimų. Nuo 1982 m. dalyvauja parodose, iš jų daugiau, kaip 30 tarptautinių parodų, iš jų – 13 Bolonijos vaikų knygų mugių, 9 Bratislavos knygų bienalės ir kitos. Individualios parodos: Duisburge, Frankfurte prie Maino, Vilniuje. Šiuo metu knygų iliustracijų paroda eksponuojama Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Kęstutis Kasparavičius – vienas populiariausių vaikiškų knygelių autorių. Jo parašytas ir iliustruotas knygas Lietuvos vaikai jau keletą kartų yra išrinkę geriausiomis metų vaikiškomis knygomis. Tačiau jas mėgsta ir suaugusieji, apdovanoję šio autoriaus kūrybą pačiomis įvairiausiomis premijomis. Ir ne tik Lietuvoje.

Moksleiviai sužinojo daugybę įdomių dalykų apie šio nuostabaus žmogaus vaikystę, mokymąsi, pašaukimą. Apie tai, kaip gimsta jo knygos ir spalvingos šių knygų iliustracijos. Kęstutis kuria jau 18-ąją knygą, o iš viso yra iliustravęs daugiau nei 60 įvairiausių knygų. Įdomu tai, kad pirmoji šio rašytojo knyga buvo išleista kinų kalba. 2002 metais Taivano leidykla „Grimm Press“ sumanė parengti knygelę kaip labdaros projektą vaikams, nukentėjusiems nuo žemės drebėjimo, paremti. Sukvietė dailininkus iš viso pasaulio ir kiekvieno paprašė ne tik nupiešti, bet ir parašyti trumpą istoriją. Kęstučio Kasparavičiaus istorija tapo šios knygos dalimi. Kitos šio autoriaus knygos jau yra išverstos į daugiau kaip 20 įvairiausių pasaulio kalbų. Knygų autorius ir dailininkas pademonstravo graikų ir korėjiečių kalba išleistas savo knygas, parodė pagrindinius savo darbo įrankius – teptukus, kurie pagaminti iš voverės ir sabalo kailio, papasakojo, kaip gimsta iliustracijos, parodė įvairių eskizų.

Jo vaikystė prabėgo sename dvare Trakų rajone. Dailininkas ir rašytojas papasakojo, kad mokėsi mažoje mokyklėje, kur dirbo mokytojais jo mama ir tėtis. Vėliau studijavo M. K. Čiurlionio meno mokykloje, kur baigė dirigavimo meną, tačiau niekada nedirbo pagal šią specialybę, o tapo vaikiškų knygelių kūrėju.

Kęstutis Kasparavičius parodė, kaip gimsta jo knygos puslapiai, kaip atsiranda vienas ar kitas personažas, kaip jis perkeliamas į knygos maketą.

Visi atidžiai klausėsi  Kęstučio Kasparavičiaus pasakojimo, uždavė klausimų apie jo kūrybą.

Bartkuškio mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Danguolė Kalesnykienė parodė svečiui mokyklos patalpas, kuriomis jis buvo sužavėtas. Bibliotekoje pasirašė ant knygų, parašė linkėjimus skaitytojams, kurie skaitys šias knygeles.

Dėkojame Bartkuškio mokyklos-daugiafunkcio centro direktorei Danguolei Kalesnykienei, lietuvių kalbos mokytojai Eglei Guobytei už bendradarbiavimą ir šiltą bendravimą.

                                                                                                                      Dalia Taparauskienė