Knygrišybos edukacija Musninkų A. Petrulio gimnazijoje

Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus savivaldybės viešoji biblioteka vykdo projektą „Regioninės edukacinės dirbtuvės „Menų dūzgės“ vaikams kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Širvintų rajono savivaldybės administracija.

Šio projekto metu numatytos veiklos pasiekė ir Musninkų A. Petrulio gimnazijos moksleivius.

Spalio 9 dieną gimnazijoje apsilankė VšĮ „Vyta“ edukatorė Eglė Daubaraitė, kuri papasakojo apie šios technikos ypatumus, parodė, kaip naudoti visas priemones, supažindino su jų teikiamomis galimybėmis.

Knygrišyba kaip amatas žinomas nuo senovės, o rankų darbo knygos visuomet buvo laikomos ypatingomis, o šiais informacinių technologijų ir nuasmenintų spaudinių laikais jos vertinamos dar labiau. Knygų rišimo būdai per šimtmečius pakito labai nedaug.

Knygrišyba – fizinės knygos  formos kūrimo amatas. Pirmiausia, atskiri popieriaus  lapai yra sujungiami skyriais arba paprasčiausiai sudedami paeiliui į krūvą. Tuomet krūva naudojantis siuvimo siūlais arba klijais yra surišama išilgai vieno krašto. Apsaugoti popieriui surišta krūva uždengiama arba lankstesniu popieriniu viršeliu arba standesnėmis medžiagomis. Galiausiai, prie surištų ir uždengtų lapų krūvos yra priklijuojamas patrauklus, dekoruotas viršelis su informacija. Viršelių dailininkai išplečia šį apibūdinimą, viršelius paversdami išskirtinės vertės ir kokybės meno kūriniais.

Musninkų A. Petrulio gimnazijos septintos moksleiviai trumpam tapo knygrišiais. Kiekvienas susikūrė po asmeninę knygelę, kurioje galės parašyti savo ateities planus, mintis, o gal ji taps dienoraščiu. Kiekviena knygelė buvo išskirtinė, nes kiekvienas, tapęs dailininku, susikūrė savo viršelio dizainą.

Dėkojame Musninkų gimnazijos kolektyvui, lietuvių kalbos mokytojai Eglei Dikčienei už bendradarbiavimą.

Dalia Taparauskienė