Aktoriaus Gedimino Storpirščio muzikinė programa „3 mūzos“

Gediminas Storpirštis – žinomas teatro ir kino aktorius, dainuojamosios poezijos koncertų organizatorius ir dalyvis. Gimė 1961 metų balandžio 26 d. Vilniuje. 1984 m. baigė Lietuvos konservatorijoje, (dabar – Lietuvos muzikos ir teatro akademija) aktorinio meistriškumo studijas ir nuo to laiko yra Valstybinio jaunimo teatro aktorius. Jis ne tik vaidina spektakliuose, bet ir kuria jiems muziką.

Aktorius daug dirba su jaunimu, nuo 1985 m. yra teatro studijos „Elementorius“ vadovas. Ne veltui šis aktorius, dainų autorius dažnai vadinamas bardų atgimimo tėvu. G.Storpirštis nuolat puoselėja dainuojamosios poezijos kultūrą.

Gediminas Storpirštis pristatė programą „3 mūzos“. Vakaro metu žinomas aktorius kvietė pasiklausyti dainų bei skaitė savo ir kitų žinomų poetų kurtas eiles. Dar vienas įdomus vakaro akcentas – monologai iš teatro gyvenimo, kurie ne vieną privertė nusišypsoti ir supažindino su netikėtomis istorijomis.

„Esu ištikimas trims mūzoms: TEATRUI, POEZIJAI ir MUZIKAI. Teatro monologai dažnai skamba mano spektaklių metu, bet aš manau, kad jie labai tinka ir tokiems susibūrimams, kai tiesiog yra noras drauge, gražiai skambat jausmingiems tekstams, pabūti kartu. Taigi pradėkime šį vakarą nuo to, kas yra labiausiai įprasta, pažįstama – nuo muzikos. Aš padainuosiu jums Donaldo Kajoko kūrybos dainą „Be žodžių“, kurią dainuoju kiekviename susitikime. Ir iš tiesų – šios dainos žodžiai yra jau laiko patikrinti. Bėgant metams kas kartą aš regiu tą dainą vis kitaip. Todėl tikiu, kad ji prakalbės ir jums. O Jono Strielkūno kūrybos dainos „Tikiu“ pavadinimas kalba pats už save. Tikėjimas kiekvieno žmogaus gyvenime yra labai reikalingas. Ir aš pats neįsivaizduoju savo kūrybos be tikėjimo. Ir visiems jums linkiu tikėti savo darbų prasmingumu, šeimos tvirtumu. Ir iš viso, be tikėjimo aš neįsivaizduoju jokio žmogaus gyvenimo“, – štai tokiais žodžiais ir dainomis aktorius Gediminas Storpirštis pradėjo savo vakaro kelionę.

Kadangi dainuojamosios poezijos žanro pavadinimas kalba pats už save, jungdamas dainą ir poeziją, atlikėjas ir poetas yra surišti į vieną nedalomą meninį kūrinį. Labai daug jausmo buvo sudėta į Justino Marcinkevičiaus tekstu atliktą dainą „Langai.“ Jis taip pat atliko Rimvydo Stankevičiaus, Sigito Gedos, Juozo Erlicko, Donaldo Kajoko ir kt. kūrybos dainas. Gediminas Storpirštis tik dar labiau priartina poeziją prie klausytojo, savaip „atrakindamas“ kiekvieną eilėraštį. Itin įdomu buvo klausytis teatro monologų „Akiniai“ ir „Gidas“. Monologe „Akiniai“ buvo pasakojama senmergės, kuri labai troško ištekėti, istorija. O monologe „Gidas“ aktorius Gediminas Storpirštis duoklę atidavė mylimam Vilniui. Na, o pabaigai aktorius atliko dainą „Arkangelai“, kuriai skambant priedainį drauge dainavo ir susirinkusieji.

Renginys vyko bibliotekai vykdant projektą „Kelionė link dvasios stiprybės ir gyvenimo pilnatvės“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Ugnė Trumpickaitė