Mažųjų skaitytojų išvyka

Širvintų Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos  aktyvūs skaitytojai, renginių  dalyviai  Pradinės mokyklos 2a klasės mokiniai su mokytoja Nijole Miliauskaite dalyvavo išvykoje į Vilnių. Nacionalinėje M.Mažvydo bibliotekoje vaikams darbuotoja Viktorija Bulyginaitė parodė bibliotekos erdves: skaityklas, vaikų erdves, kūrybines dirbtuves „Pasidaryk pats“, žaisloteką. Visi vaikai šioje bibliotekoje lankėsi pirmą kartą.

Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejuje edukatorė Daiva Krutulienė edukacinio užsiėmimo metu papasakojo daug įdomybių apie teatrą. Jei teatro lėlės laikomos iš viršaus yra marionetės, jei iš apačios ar šono – lazdininės.  Jeigu lėlė valdoma iš vidaus – rankinė. Senė ragana (valdoma dviem būdais) iš pasakos apie Nykštuką Nosį sveikino vaikus ir labai norėjo su jais pabendrauti. Smalsu buvo pamatyti lėles kaukes arba lėles, kurioms valdyti reikia net dviejų aktorių. Edukatorė parodė širmą, kuri naudojama spektakliuose. Iš senoviškos skrynios, išpieštos simboliais, buvo išimtos tvoros, medis, namelis, vieversėlis, mergaitė. Pateikiant kiekvieną eksponatą, edukatorė pateikė klausimus, skatinančius galvoti, pvz. kodėl vieversėlis iš pasakos „Dainuojantis ir šokantis mergaitės vieversėlis“ yra didesnis už visus herojus. Tokia skrynia buvo naudojama gastrolėse. Daiva Krutulienė pasekė pasaką „Jaučio trobelė“, po to paskirstė vaidmenis. Po trumpos repeticijos visi, kas norėjo, galėjo paragauti aktoriaus duonos. Antrokams vaidinti patiko, dabar jie žada savo klasėje statyti spektaklį. Dėkojame Daivai, kuri  labai įdomiai, profesionaliai, žaismingai bendravo su vaikais,  lydėjo mus po ekspozicijų sales,  pasakojo pasakas, rodė, kaip dar vis veikia įdomiausi muziejaus eksponatai.

Išvyka organizuota, vykdant projektą „Ieškoti, pažinti, pamėgti”, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, LR Kultūros ministerija, Širvintų rajono savivaldybė.

 

 Lolita Pliukštienė