Paroda „Vietovardžiai pasakoja protėvių legendas“

Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos foje  eksponuojama Širvintų „Atžalyno“ progimnazijos 6 C klasės mokinių piešinių paroda „Vietovardžiai pasakoja protėvių legendas“. Mokiniams pasiruošti padėjo mokytoja metodininkė Rita Suchockienė.

Gausėja besidominčiųjų praeities įvykiais, reiškiniais, tradicijomis, norinčiųjų suvokti, kokie mes iš tikrųjų buvome prieš šimtą, tūkstantį ar dar daugiau metų, kaip gyvenome, ką veikėme. Iš kur atėjome.

Juk ir tada, ir dabar visi vaikščiojome ta pačia žeme – prie tų pačių upių, kalvų ir slėnių, tose pačiose vietovėse. Kai kurių jų net pavadinimai per šimtmečius nepakito – kokie buvo paminėti seniausiuose istoriniuose šaltiniuose, tokie tebelikę ir dabar.

„Kiekvienas vietovardis yra tarsi praeities kartų laiškas, kurį dabarties žmonėms reikėtų išmokti perskaityti ir išsaugoti ateinančioms kartoms“, – įsitikinusi Vilniaus universiteto Geografijos ir kraštotvarkos katedros docentė, mokslų daktarė Filomena Kavoliutė.

Siekiant išsaugoti senųjų vietovardžių atminimą, 2019-ieji Vietovardžių metais yra paskelbti Seimo nutarimu.

Praeinant pro šalį, kviečiame stabtelėti ir prisiminti ne tik protėvių pasakotas legendas, bet ir apžiūrėti mokinių darbus.