Susitikimas su žurnaliste Rūta Janutiene ir naujausios jos knygos „Ir saugok mus nuo piktojo…“ pristatymas

Balandžio 24 d. svečiavosi Rūta Janutienė – Lietuvos žurnalistė, redaktorė, tiriamosios žurnalistikos laidų kūrėja ir vedėja. Knygų „Nuslėptoji Williams atėjimo istorija“ (už ją apdovanota prestižine Vinco Kudirkos premija „Už tiriamąją žurnalistiką“), neautorizuotos Dalios Grybauskaitės biografijos „Raudonoji Dalia“ bei „Dinastija. Landsbergių išgyvenimo istorija“ autorė.

Lietuvos žurnalistė Rūta Janutienė susirinkusiems pristatė naujausią savo knygą „Ir saugok mus nuo piktojo…“.

Naujausioje Rūtos Janutienės knygoje lyg gerai „sukaltame“ detektyve – netikėtai pasirodę liudininkai apverčia prokuroro planą aukštyn kojom.

„Lietuvoje gerai žinoma žurnalistė, publicistė, televizijos laidų vedėja, redaktorė. Visuomet, kai atvykstame į knygos pristatymus, apie autorę norisi pasakyti tai, ko jūs nematote televizijos eteryje. Tai tikrai be galo drąsus žmogus, tai žurnalistė, kurios drąsa stebina ne vieną jos pašnekovą. Ji imasi tokių temų, kurių kiti šios profesijos atstovai dažniausiai stengiasi nepastebėti, ar tiesiog „apeiti“ jas. Rūta Janutienė – drąsiai ima ir tai daro. Tai žurnalistė, į kurios laidas niekada neateina dalyviai su suderintais klausimais. Tai žmogus, kuriam iš tiesų rūpi paprastų žmonių gyvenimas. Galiu drąsiai sakyti, kad tai vienintelė žurnalistė, kuriai rūpi kaip tie paprasti žmonės gyvena. Kuri jeigu tiktai gali – būtinai jiems padės. Be žurnalistinio talento Rūta yra puiki knygų rašytoja, nors rašytoja ji savęs nevadina ir kitiems to daryti neleidžia. Šiandien ši knyga „Ir saugok mus nuo piktojo…“, tai knyga, kurioje susipina du skirtingi pasauliai: „banditizmo“ ir „turtingojo elito“, o jos liudininkai iki gyvos galvos nuteistieji Henrikas Daktaras ir Vladas Beleckas atrodo lyg ir pasakojo savo gyvenimo istoriją, kuo jie gyveno, ką jie matė, su kuo bendravo, bet pakeliui atskleidžia tokių pikantiškų detalių, kurias autorė surašė į knygą“, – taip žurnalistę pristatė jos kolegė Aurelija Aleškevičienė.

„Šiek tiek papasakosiu apie pačią knygą. Pradėjau aš ją rašyti po to, kai parašiau trečiąją savo knygą „Dinastija. Landsbergių išgyvenimo istorija“. Niekas iki tol nebuvo nuėjęs į Lukiškes ir nebuvo pasikalbėjęs su Henriku Daktaru ir Vladu Belecku apie tai, ką jie nuveikė per savo tokius „netradicinius“ gyvenimus. Rašė apie juos visi žurnalistai, bet diktavo policija, prokurorai, o jų versijos – niekada nebuvo papasakotos. Abu nuteistieji mane užvedė ant visiškai skirtingų istorijų, pasakojo apie to laikmečio įvykius, žmones ir aš pradėjau aiškintis, gilintis, tirti. Visos tos nuteistųjų istorijos, papasakotos taip, kaip jie iš tiesų gyveno ir papasakotos taip, kaip jie patys papasakojo ir pakeliui papasakojo ir Lietuvos istoriją.

Kalėti iki gyvos galvos nuteisti Henrikas Daktaras ir Vladas Beleckas ne tik papasakojo apie šešėlinį Lietuvos elito gyvenimą, kurio veikėjus skaitytojas puikiai atpažins. Jiedu taip pat pateikė ir „daiktinių įrodymų“: knyga gausiai iliustruota  nuteistųjų H.Daktaro ir V.Belecko asmeninių albumų nuotraukomis. Iš tiesų tai aš šioje knygoje parašiau apie šį laikmetį ir apie elitą, kuris niekada nevaikščiojo su antrankiais.“, – susitikime pasakojo žurnalistė Rūta Janutienė.

Žurnalistė atsakinėjo į susirinkusiųjų klausimus, kurie buvo susiję ne tik su naujai išleista knyga, tačiau ir kitomis aktualijomis. Susirinkusieji turėjo galimybę įsigyti knygą ir gauti autorės autografą.

Renginys vyko Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu.

Ugnė Trumpickaitė