Popietė „Literatūrinė vaistinė“

Bendradarbiaujant su Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus viešąja biblioteka ir Širvintų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centru, balandžio 25 d. Socialinių paslaugų centre vyko popietė „Literatūrinė vaistinė“. Šios popietės metu centro gyventojai ir darbuotojai turėjo galimybę susipažinti su biblioterapija, išgirsti apie psichologines, savipagalbos knygas. Svečiavosi Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus vyriausioji bibliotekininkė Karmela Rudaitienė, Regiono bibliotekų metodikos ir vadybos centro vadovas Petras Zurlys, bilioterapeutė Daiva Janavičienė, koncertavo vyrų ansamblis „Bijūnai“.

Bibliotekininkė Karmela Rudaitienė papasakojo seneliams, kaip gimė idėja įkurti „Literatūrinę vaistinę“, kokia yra jos nauda, kaip ji veikia. Ji seneliams dalijo receptus, kuriuose nurodomos knygos visiems gyvenimo atvejams: užpuolus liūdesiui, panirus į depresiją, įklimpus į priklausomybių liūną, pavargus nuo vienatvės ar priešingai – ieškant ramybės uosto sielai. Šio projekto tikslas ir yra propaguoti pagalbą suteikiančios literatūros skaitymą.

„Yra daug netradicinių terapijų – muzikos, garsų terapija, meno terapija, taip pat ir biblioterapija – gydymas skaitymu.  Taip kaip muzika, suderinti garsai, taip mus rezonuoja ir skaitymas. Skaitydami mes pasineriam į kažkieno jau užkoduotą kūrybiškumą, tai yra tas, kas parašė  kažką, jis buvo pakylėtas savo emocijų, nes asmuo, kuris rašė vieną ar kitą turinį, jis įdėjo ne tik tekstą, prasmę, bet ir savo emocijas, kūrybiškumą. Ir todėl skaitydami ir sugebėdami empatiškai išjausti, mes jau veikiam terapiškai. Yra viena sąlyga – skaityti mes turime giluminiu skaitymu, turime įsijausti į knygą, išgyventi turinį“, – susitikime kalbėjo biblioterapeutė Daiva Janavičienė.

Susirinkusiems biblioterapeutė paskaitė poezijos. Poezijos terapija gali būti suprantama kaip ekspresyviosios meno terapijos sritis, orientuota į žodinę raišką. Tai žanras, kuris biblioterapijoje taip pat labai dažnai naudojamas.

Renginiui baigiantis sveikinimo žodį sakė Širvintų rajono savivaldybės socialinių paslaugų direktorė Neringa Lubytė. Džiaugdamasi gražiu bendradarbiavimu, svečiams dėkojo ir savivaldybės dovanas įteikė Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos direktorė Vaiva Daugėlienė.

Ugnė Trumpickaitė