Bibliotekoje paminėti Vietovardžių metai

Siekiant išsaugoti senųjų vietovardžių atminimą, 2019-ieji Vietovardžių metais paskelbti Seimo nutarimu.  Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje vyko šiems metams paminėti skirtas renginys. Svečiavosi Širvintų „Atžalyno“ progimnazijos 6 a  klasės mokiniai su mokytoja Jolita Jurkevičiūte.

„Vietovardis yra tikrinis bet kokio geografinio objekto (vietovės) pavadinimas arba tiesiog tikrinis vietos pavadinimas. Vietovardžiai yra svarbus tautos, kalbos paveldo elementas, dažnai išliekantis dar ilgai po to, kai išnyksta kalba ir tauta, iš kurios jis kilęs. Pagal vietovardžius galima atsekti vietos istorinę raidą, etninę sudėtį, geografinę padėtį“, – informaciją apie vietovardžius pateikė vyresn. bibliografė, kraštotyrininkė Vyta Matukaitienė. Širvintų rajone tyvuliuoja 26 ežerai, teka 33 įvairaus dydžio ir sraunumo upeliai, kurie vinguriuoja rajono žemumomis apie 398 km. Kaip pasakojo vyresn. bibliografė Vyta Matukaitienė, pačios srauniausios ir ilgiausios upės yra Širvinta ir Musė. Didžiausi ir gražiausi ežerai yra Alys (160 ha), Spėra (80 ha), Stavarygalos (53 ha), Galvės (33 ha).

Mokytoja kartu su vaikais pasirinko aptarti Širvintų rajono vandens telkinius. Mokiniai iliustravo pasirinktus rajono vandens  telkinius, piešiniuose pateikė jų istoriją, geografinę padėtį ir kitus įdomius faktus. Renginio metu jie ne tik pasakojo apie vandens telkinius, bet ir surado žemėlapyje kur tiksli vandens telkinio vieta.

 „Vaikai labai domėjosi apie mūsų rajone esančius vandens telkinius, rinko ir kaupė informaciją jų pristatymui“, –  kalbėjo mokytoja Jolita Jurkevičiūtė.

Mokiniai įdėmiai klausėsi vieni kitų, uždavinėjo klausimus. Išgirdome apie  jų darbuose pavaizduotas upes – Širvinta, Musė, upelius – Kabarkšta, Ryna, bei ežerus – Naidų, Zubelių, Žuvintės, Gelvės. Sužinojome kokiomis vietovėmis teka, ribojasi upės ir upeliai, kur yra išsidėstę ežerai, kokie jų ilgiai, plotai, gyliai, iš kur teka ir kur nuteka mūsų krašto upės ir upeliukai. Kadangi Širvintų rajonas yra upingas kraštas, buvo įdomu išgirsti, kokiose vietovėse yra vienas ar kitas ežeras. Mokiniai turėjo galimybę labiau pažinti Širvintų rajono vandens telkinių vietovardžius, gavo naudingos ir įdomios informacijos.

Vyresn. bibliotekininkė Lolita Pliukštienė patikrino mokinių žinias, užduodama jiems klausimus apie vietovardžius. Jie buvo puikiai pasiruošę, todėl užduotį įveikė be didesnių pastangų.

Dėkodama vaikams ir bibliotekos darbuotojoms, mokytoja Jolita Jurkevičiūtė džiaugėsi sėkmingu bendradarbiavimu.

Ugnė Trumpickaitė