„Klampynių kronikos“ arba svečiuose – rašytoja Neringa Vaitkutė

Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje svečiavosi rašytoja Neringa Vaitkutė. Autorė yra parašiusi devynias knygas vaikams ir paaugliams. Neringa Vaitkutė yra fantasy žanro pradininkė Lietuvoje. Jos knyga „Vaivorykščių arkos“ 2013 metais pelnė „Reikšmingiausias metų debiutas“ premiją. Šiais metais rašytojos knyga ,,Klampynių kronikos“ tapo pretendente laimėti Metų knygos vaikams rinkimus.

Į susitikimą su rašytoja atvyko Širvintų „Atžalyno“ progimnazijos 5a klasės mokiniai, Širvintų pradinės mokyklos 4a klasės pradinukai, Bartkuškio mokyklos-daugiafunkcio centro ir Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos 3-4 klasių mokiniai.

 Visi labai susidomėję klausėsi, kaip įsigyti nuosavą aitvarą, atsikratyti laumės vaiko, kaip elgtis sutikus žaltvykslę. Autorė atsakė į begalę klausimų, kaip antai –  kiek rašytoja turi vaikų, kelintame aukšte gyvena, kokius filmus ir serialus žiūri, koks jos hobi, kas įkvepia ją rašyti, kuo norėtų būti jei nedirbtų biologijos mokytoja… Vaikų klausimai skriejo per visą salę kosminiu greičiu. Nuo jų atmosfera taip įkaito, kad jei viduje būtų buvęs termometras, tai būtų pasiekęs patį aukščiausią stulpelį. Atsakant į klausimą apie tai, kuo norėtų būti jei nebūtų mokytoja ir rašytoja, Neringa Vaitkutė atsakė, kad labiausiai norėtų būti savo susikurto pasaulio valdove. Tame pasaulyje visi gyventų pagal jos sukurtas taisykles. Numeris vienas jos pasaulyje būtų vienaragiai ir vaivorykštė, ten tikrai neliktų vietos piktiems žmonėms, kurie mėgsta kenkti be jokios aiškios priežasties. Ir iš tiesų Neringa Vaitkutė visą laiką pasakojo tikrų tikriausias mistikos perpildytas klampynes, kad nė nespėjai pajusti, kaip pats įsitrauki ir būni pačių keisčiausių įvykių epicentre.

Neringai Vaitkutei labai patinka pasauliai be apribojimų, be „stop“ ženklų, kada gali išleisti savo fantaziją ganytis tiek toli, kiek ji siekia. Gali susigalvoti, ką tik nori, ir niekas nepaburbės – to nebūna! Na taip, Žemėje nebūna, o autorės knygose dar ir kaip!

Laikas, kurį praleidome klausydamiesi rašytojos, praskriejo šviesmečiais. Susitikimo metu prisipildėme ne tik gerų emocijų, bet ir praturtinome savo vaizduotę.

Ragindama draugauti su knygomis Neringa Vaitkutė akcentavo, kad skaitantys žmonės gyvena ne vieną, o tūkstančius skirtingų gyvenimų. Tad visiems mums linkiu gyventi tuos tūkstančius skirtingų gyvenimų, o ypač rekomenduoju, kad taip gyventų mūsų vaikai.

Ugnė Trumpickaitė